Fudbal

Nigerija mora da padne u ponoć

Nigerija mora da padne u ponoć
Nigerija mora da padne u ponoć

Fudbaleri BiH u subotu u ponoć protiv Nigerije, u drugom meču Grupe F na Mundijalu, imaju jasnu računicu. Žele pobjedu, odgovara im i remi, a o porazu niko ni ne razmišlja, jer bi to značilo i kraj nadanja za drugi krug, odnosno posljednja utakmica sa Iranom bila bi bez značaja.

Uspjeh će pokušati ostvariti opreznom, ali prije svega hrabrom i požrtvovanom igrom, slično kao protiv Argentine. Upravo bi pristup iz prvog kola trebalo da bude vodilja i formula uspjeha.

"Znamo da je pred nama jedna teška utakmica, zahtijevna i da ne smijemo izgubiti. Međutim, svjesni smo svoje snage i kvaliteta. Pokazali smo to i sa Argentinom i zato vjerujem da možemo do uspjeha. Upravo nam naša igra sa 'gaučosima' može biti pokazatelj kako treba da se postavimo sa Nigerijom", smatra Izet Hajrović.

"Zmajevi" su analizirali igru Nigerije protiv Irana u utakmici koja je, uz onu Japan - Grčka, zaslužila epitet jedne od najdosadnijih na Svjetskom prvenstvu. Ipak, Pape smatra da će "superorlovi" protiv njegovih pulena na "Areni Pantal" u Kuiabi pružiti jednu sasvim drugu i kvalitetniju igru.

"Nigerija ima veoma dobrog golmana i visoke odbrambene igrače. Ono što su pokazali protiv Irana nije njihova prava vrijednost i neće nas zavarati. Moj saradnik u stručnom štabu Borče Sredojević bio je na toj utakmici i detaljno sačinio izvještaj o svim detaljima, koji su me zanimali", kazao je Sušić.

Nadanja navijača, nakon gola postignutog protiv Argentine, sada su posebno usmjerena na Vedada Ibiševića. Napadač Štutgarta i ovoga puta bi mogao čekati priliku sa klupe, ako se Sušić ponovo odluči za formaciju 4-3-1.

"Iako nam odgovara i remi, mi protiv Nigerije silno želimo pobjedu. Zato je veoma važno da igramo dobro i da funkcionišemo kao tim. Treba da postignemo dobar rezultat i nije bitno ko će zatresti mrežu protivnika. Samo su bodovi ili bod bitni", smatra Ibišević.

Motiv više u Kuiabi imaće golman Asmir Begović i igrač Sead Kolašinac. Njih dvojica u petak su proslavila rođendan, a želja im je pobjeda.

"Da pobijedimo ove dvije utakmice bio bi mi najdraži rođendanski poklon. Ništa bolje ne bih mogao ni zamisliti. Nadam se da će biti tako", kazao je Kolašinac.

Bh. selekcija je u petak odradila zvanični trening u Kuiabi.

"Ne bojim se i vjerujem da tako razmišljaju i moji saigrači. Utakmica je važna kao i druge, a mi ako odigramo kao protiv Argentine imamo šansu da pobijedimo. Mislim da će Nigerija imati veći pritisak, a mi ćemo ući hrabro u ovaj meč", rekao je Kolašinac i osvrnuo se i na još neke utakmice Mundijala.

"Slobodno vrijeme obično provodim gledajući duge susrete. Njemačka i Čile su ekipe čija igra mi se najviše svidjela. Posebno Nijemci, koji su za mene ujedno i prvi favorit za osvajanje pehara, mada bi to mogao biti i Brazil", istakao je Kolašinac.

Selektor je najavio određene izmjene u sastavu u odnosu na prvi meč. Pretpostavlja se da će priliku od prvog minuta dobiti oporavljeni Sejad Salihović. Ljekari su sanirali i povredu Emira Spahića. 

1.

put u istoriji reprezentacije Bosne i Hercegovine i Nigerije u subotu u ponoć odigraće jedan međusobni duel

Podrška Brazilaca

Fudbaleri BiH od prvog dana naišli su na dobrodošlicu kod domaćina u Brazilu. Posebne simpatije zaradili su dobrom igrom protiv njihovih ljutih rivala Argentinaca. Na "Marakani" su tako bh. tim bodrili i domaći navijači, a tako bi trebalo da bude i u subotu. Potvrđuje to i doček grupe domaćih navijača ispred hotela u kojem je smještena delegacija BiH. Brazilski simpatizeri imali su i transparente podrške za bh. tim, te tražili autograme i slikanje sa igračima.

10.000

dolara zaradiće svaki igrač Irana u slučaju pobjede nad Argentinom ili BiH, dok će im premije za eventualni remi iznositi po 6.000 dolara

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije