Fudbal

Zvjezdan Misimović: Volio bih da budemo senzacija

Zvjezdan Misimović: Volio bih da  budemo senzacija
Zvjezdan Misimović: Volio bih da budemo senzacija

Nisam ljubitelj statistika i prognoza, ali volio bih da se obistine mišljenja onih koji kažu da mi možemo biti jedno od najprijatnijih iznenađenja Mundijala, rekao je Zvjezdan Misimović, fudbalski reprezentativac BiH.

Neki sportski analitičari smatraju kako "zmajevi", zajedno sa Švajcarskom, Čileom, Iranom i Sjedinjenim Američkim Državama, čine grupu reprezentacija koje bi mogle napraviti senzaciju na Svjetskom prvenstvu.

"Uvijek na velikim takmičenjima ima ekipa koje iznenade. To je neizostavan dio evropskih i svjetskih prvenstava i tako će, siguran sam, biti i ovoga puta. Kažu da nas neki vide kao potencijalnu 'plutajuću minu' Mundijala. Iako nisam pobornik statistike i prognoze, moram reći da bih volio da budu u pravu i da cijeli svijet iznenadimo i budemo senzacija", kazao je popularni Miske.

Zamjenik kapitena i rekorder po broju nastupa u dresu BiH svih vremena važi za mirnu osobu. Zato "mozak" igre "zmajeva" bez pretjerane euforije čeka i debitantsko učešće na najvećoj fudbalskoj smotri, odnosno prvu utakmicu protiv Argentine.

"Do SP ostalo je još malo vremena, ali iskreno ću reći, još ne osjećam uzbuđenje zbog toga. Možda zato jer sam po prirodi mirniji ili zato što smo još u Americi. Vjerovatno kada dođemo u Brazil, osjetimo na licu mjesta svu tu atmosferu, onda će biti i malo treme. To je ona pozitivna trema, onaj naboj koji je potreban svakom kada radi nešto važno i veliko", tvrdi Misimović.

Ekipa je danas u ranim jutarnjim satima po našem vremenu u Čikagu trebalo da odigra prijateljsku utakmicu protiv Meksika i tako završi američku turneju. Potom će tim preseliti u brazilsku bazu "Garuža", gdje će do početka Mundijala odmjeriti snage i sa lokalnim ligašem Santosom.

"Boravak u Americi dobro nam je došao. Jedan od razloga je i navika na vremensku razliku, odnosno aklimatizacija. U Brazilu ćemo imati slične uslove kao u SAD i dobro je što smo ovdje kako bismo se pripremili i lakše prilagodili onome što nas čeka", smatra Misimović, koji se osvrnuo i na navijače BiH.

Bilo bi lijepo da su u pravu oni koji nas vide kao potencijalnu "plutajuću minu" Mundijala, kaže rekorder u bh. Timu

"Znam da ih neće biti u Brazilu onoliko kao na nekim utakmicama u Evropi. Ipak, nama to nam neće smetati jer znamo da će biti veliki broj onih pored TV ekrana koji će navijati za nas", zaključio je najbolji sportista BiH u 2013. godini.

A selektor Safet Sušić u skladu sa pravilnikom dostavio je u FIFA konačan spisak od 23 fudbalera za nastup na Svjetskom prvenstvu. Kao što je i ranije najavio, na listi se nalaze imena koja su i na turneji u SAD. Sa prvobitnog spiska od 24 igrača "otpao" je Ervin Zukanović, koji je nakon nedobivanja vize za SAD i neprimjerenih izjava suspendovan iz bh. tima.

U Brazil putuju, golmani: Asmir Begović (Stouk Siti), Jasmin Fejzić (Alen), Asmir Avdukić (Borac Banjaluka); odbrana: Emir Spahić (Bajer Leverkuzen), Toni Šunjić (Zorja Lugansk), Sead Kolašinac (Šalke 04), Ognjen Vranješ (Elazigspor), Ermin Bičakčić (Hofenhajm), Muhamed Bešić (Ferencvaroš); vezni red: Miralem Pjanić (Roma), Izet Hajrović (Galatasaraj), Mensur Mujdža (Frajburg), Haris Medunjanin (Gaziantepspor), Senad Lulić (Lacio), Anel Hadžić (Šturm Grac), Tino Sven Sušić (Hajduk Split), Sejad Salihović (Hofenhajm), Zvjezdan Misimović (Guizhou Rehne), Senijad Ibričić (Ercijespor), Avdija Vršajević (Hajduk Split); napad: Vedad Ibišević (Štutgart), Edin Džeko (Mančester Siti) i Edin Višća (Istanbul BB).

Doping kontrola

U skladu sa redovnom procedurom, FIFA antidoping tim, sačinjen od tri ljekara i tri medicinske sestre, posjetio je hotel "Four seasons" u Čikagu, gdje su smješteni fudbalski reprezentativci BiH. Zbog uzimanja uzoraka krvi i urina za analizu od svih igrača kasnio je i jedan od treninga bh. tima.

"Ovo je redovna kontrola i očekujemo još najmanje dvije ovakve posjete do početka SP", rekao je Reuf Karabeg, doktor reprezentacije BiH.

Džekin prvi milion

Ako je suditi po Facebooku, Edin Džeko najpopularniji je bh. građanin. Golgeter se javno pohvalio i zahvalio na brojci od preko milion fanova koji ga prate na popularnoj društvenoj mreži.

"Prešli smo milion! Hvala vam od srca što ste uz mene i uz reprezentaciju. U Brazilu ćemo uraditi sve da vas još jednom učinimo ponosnim", napisao je, između ostalog, Džeko na svojoj Facebook stranici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije