Olimpijske igre

MOK: Olimpijski tim izbjeglica nastupiće u Riju

MOK: Olimpijski tim izbjeglica nastupiće u Riju
MOK: Olimpijski tim izbjeglica nastupiće u Riju

ATINA – Tomas Bah, predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), boravi u trodnevnoj posjeti Grčkoj, tokom koje se želi uvjeriti kako se troši dio sredstava od dva miliona dolara iz hitnog fonda koji su namijenjeni za pomaganje izbjeglicama.

Bah je iskoristio priliku i posjetio najveći otvoreni prihvatni centar za izbjeglice u Atini, gdje se družio s njima, igrao fudbal i pokušao ih oraspoložiti.

Između ostalog, naglasio je da MOK radi na tome da pokuša indentifikovati sve sportiste koji su među raseljenim osobama, a imaju potencijal da ostvare olimpijsku normu za Ljetne olimpijske igre 2016. godine. Najavio je da će ovi sportisti imati svoj izbjeglički tim koji će nastupiti pod olimpijskom zastavom u Rio de Janeiru.

„Zajedno sa Olimpijskim komitetom Grčke pokušali smo obezbijediti sportski sadržaj u izbjegličkom centru. Pružajući im mogućnost da se bave sportom želimo dati barem neku nadu izbjeglicama. Želja nam je da im pružimo malo radosti u njihovim životima“, kazao je Bah prilikom posjete izbjegličkom centru u Atini.

MOK je obezbijedio dva miliona dolara za hitni fond, a sredstva su od septembra 2015. postala dostupna za nacionalne olimpijske komitete kako bi se organizovao program za pomoć izbjeglicama širom svijeta. Do sada je 13 nacionalnih komiteta dobilo 1,4 miliona dolara. Među njima je i grčki komitet koji je od dobijenog novca izgradio četiri košarkaška terena u najvećem prihvatnom centru za izbjeglice u Atini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije