Olimpijske igre

U susret OI u Riju: Brzo hodanje (FOTO)

U susret OI u Riju: Brzo hodanje (FOTO)
U susret OI u Riju: Brzo hodanje (FOTO)

Brzo hodanje je bez razloga jedna od najpotcjenjenijih disciplina na Olimpijskim igrama, a "B" norma za nastup na OI je nedostižna za mnoge trkače.

Brzo hodanje je nedovoljno poznata atletska disciplina i podložna je predrasudama. O vrhunskoj pripremljenosti hodača govori to da pomenuta "B" norma za Olimpijske igre za takmičenje na 20 km iznosi 1:24:30 za muškarce i 1:38:00 časova za žene. Ovo vrijeme ne mogu da ispune čak ni neki trkači.

Koliko je ova disciplina predmet podsmijavanja, govori to da je jedan komentator 1992. godine istakao da je takmičenje u brzom hodanju isto kao da se neko takmiči u "glasnom šaputanju".

Brzo hodanje ima dugu tradiciju, a debi na Olimpijskim igrama imalo je u Londonu 1908. godine, dok je u ženskoj konkurenciji prvo takmičenje održano tek 1992. godine. Standardne discipline za muškarce su 20 i 50 km, dok je u ženskoj konkurenciji prvo bila trka na 10 km, a od Olimpijskih igara 2000. godine trka je duga 20 km. Međunarodna atletska federacija saopštila je da će uvesti novu disciplinu kojom će ženama biti dozvoljeno da se takmiče u brzom hodanju na 50 kilometara, poslije peticije američke hodačice Erin Tejlor-Tolkot. Još nije poznato kad će se ova disciplina pojaviti i na OI.

Zemlje s najvećom hodačkom tradicijom su Rusija, Italija, Španija, Portugal, Ukrajina, Poljska, Češka, te Slovačka, Australija, Kina, Meksiko, Kolumbija, Ekvador, Irska i Njemačka. Iako se ovaj sport često susreće s napadima, djeca u pomenutim zemljama s treniranjem brzog hodanja počinju u dobi između 10 i 14 godina.

Ova atletska disciplina ima mnoštvo pravila, a najbitnije je da jedna noga tokom trke stalno mora da bude na zemlji. Sudije prate regularnost trke i takmičar je diskvalifikovan ukoliko tri puta dobije "crveni karton". Postojeća pravila definisana su 1995. godine i od tada se nisu mijenjala. Treba istaći da je prvo takmičenje u ovoj disciplini održano 1880. godine u Engleskoj.

Aktuelni olimpijski rekordi u obje konkurencije postavljeni su na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. i Rio de Žaneiro je prilika da se vremena poprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije