Ostali sportovi

Ana Ivanović osvojila Pariz

Ana Ivanović osvojila Pariz
Ana Ivanović osvojila Pariz

Srpska teniserka Ana Ivanović novi je šampion Rolan Garosa. Ona je svoj prvi grend slem osvojila u subotu savladavši u finalu pred više od 15.000 ljudi na "Filip Šatrije" stadionu u Parizu, 13. nositeljku Dinaru Safinu sa 6:4, 6:3 za sat i 38 minuta igre.

"Još ne mogu da verujem šta se dogodilo. O ovome sam sanjala još kao devojčica, kada sam biciklom išla na treninge. Hvala svima, a pogotovo mojim navijačima, od kojih su neki prešli skoro celu Evropu da bi gledali ovo finale", izjavila je Ivanovićeva, pošto je podigla pobjednički pehar.

Ivanovićeva je prošle godine u finalu Rolan Garosa poražena od Žistin Enin. Pored svog prvog grend slema, srpska teniserka će od ponedjeljka na prvom mjestu WTA rang-liste smijeniti Ruskinju Mariju Šarapovu, koja je izgubila u osmini finala upravo od Safine.

Ivanovićeva i Safina su meč započele oprezno, i dobrom igrom sa osnovne linije srpska teniserka je do prednosti došla brejkom u prvom gemu. U nastavku seta viđena je igra u kojoj je Ivanovićeva dominirala dobrim kretanjem, dok se kod Safine mogla naslutiti i trema zbog prvog finala grend slema, slična onoj koju smo prošle godine vidjeli kod srpske teniserke u finalu sa Žistin Enan. Pri rezultatu 3:1 Ivanovićeva je stigla i do novog brejka, i velike prednosti od 4:1. Kada su svi mislili da će Ana rutinski privesti set kraju, Safina je zaigrala mnogo bolje i izjednačila na 4:4. Ipak, Ivanovićeva je napravila treći brejk u prvom setu, a potom poslije velike borbe u desetom gemu došla i do vođstva - 6:4.

U drugom setu Ivanovićeva je odmah napravila brejk, povela sa 2:0 i tada odlučila da prepusti inicijativu rivalki, koja je sve češće tražila priliku da se odmori, obriše znoj, dođe do daha. Mirnom igrom srpska teniserka mudro je održavala prednost brejka do rezultata 5:3, kada je sav pritisak pao na pleća temperamentne Ruskinje. Safinova u toj situaciji nije osvojila ni poen i Ana Ivanović je postala šampionka Rolan Garosa poslije 98 minuta tenisa u kojem je bila daleko bolja igračica.

Od ponedjeljka broj 1

Ivanovićeva će od ponedjeljka imati 4.222 WTA poena, što je sasvim dovoljna zaliha da zadrži prvo mjesto do Vimbldona u julu. Ona će biti tek 17. igračica na prvom mjestu od kada je ustanovljena WTA lista, a druga koja dolazi s prostora bivše Jugoslavije jer je nekada broj 1 bila Monika Seleš. Druga će biti svrgnuta Marija Šarapova sa 3.806, treća Jelena Janković 3.755, a četvrta Svetlana Kuznjecova sa 3.565 bodova. Ana je titulom na Rolan Garosu osvojila milion evra, tako da je sada ukupan iznos koji je zaradila na turnirima više od šest miliona dolara. Beograđanka je od ugovora sa "Joneksom", čije rekete koristi, aktivirala premiju od deset miliona evra, određenu za dan kada bude postala najbolja na svijetu. Sa 20 godina i sedam mjeseci, ona je postala sedma najmlađa igračica na čelu WTA liste.

Rođena za tenis

Ana Ivanović rođena je 6. novembra 1987. godine u Beogradu. Tenis je počela da trenira kada je imala pet godina, a idol joj je bila Monika Seleš. Na svjetsku scenu stupila je kao šesnaestogodišnjakinja, kada je počela da igra ITF turnire. U avgustu 2003. stekla je status profesionalne teniserke i sezonu je završila na 705. mjestu WTA liste, a već naredne godine uspjela je da uđe među sto najboljih igračica svijeta pošto je napredovala gotovo nevjerovatnih 608 mjesta. Godine 2005. je uspjela da se probije među 20 najboljih teniserki svijeta i da u Kanberi osvoji prvi WTA turnir. Te godine Ana je debitovala na grend slem turnirima, a u Rolan Garosu je uspjela da stigne do četvrtfinala. U 2006. godini slavila je na turniru u Montrelu. Tu godinu završila je na 14. poziciji WTA liste, a u septembru je od nagrada zaradila prvih milion dolara. Prošle godine je osvojila tri velika turnira, u Berlinu, Los Anđelesu i Luksemburgu, a stigla je i do finala u Rolan Garosu završivši sezonu kao četvrta na svijetu. Ove godinu u finala Australijen opena je poražena od Marije Šarapove, osvojila je turnir u Indijan Velsu a stigla do drugog mjesta na WTA listi, da bi u četvrtak u Parizu definitivno potvrdila da je teniski svijet dobio novu kraljicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije