Ostali sportovi

Džeko na vrhu liste bogataša

 Džeko na vrhu liste bogataša
Džeko na vrhu liste bogataša

Bosna i Hercegovina rijetko se može pohvaliti vrhunskim uspjesima svojih sportista na međunarodnoj sceni.

Kao razlog skromnog učinka gotovo uvijek se navodi nedostatak novca. Zbog ovog problema bh. predstavnici nerijetko moraju propustiti i određena takmičenja. Pojedinima su i same pripreme luksuz, pa čak i nabavka adekvatne opreme. Mnogi će se složiti da se u okvirima BiH od sporta ne može živjeti, pa je za uspjeh neophodan odlazak u inostranstvo.

Iako zvanična lista ne postoji, pretpostavlja se da popis najplaćenijih iz BiH predvodi kapiten fudbalske reprezentacije i napadač Mančester Sitija Edin Džeko. Špekuliše se da golgeter "građana" sedmično na Ostrvu zarađuje približno 190.000 evra. Plata je, navodno, bila i glavni kamen spoticanja u pregovorima o njegovom eventualnom prelaska ovog ljeta u Romu. "Dijamant" se često odaziva humanitarnim akcijama, a njegov ukupan godišnji prihod, navodno, prelazi 9,8 miliona evra.

Da fudbal nije jedini dobro plaćen posao u oblasti sporta, potvrđuje primjer Mirze Teletović. Kapiten bh. reprezentacije i košarkaš Bruklin Netsa u prošloj sezoni inkasirao je 3,3 miliona evra. Takođe fudbalski reprezentativac Miralem Pjanić je na trećem mjestu liste najplaćenijih sportista iz BiH. Sjani veznjak je, navodno, u protekloj sezoni u dresu Rome zaradio 3,2 miliona evra.

Iako je veći dio sezone bio u drugom planu, pa čak dalako i od klupe bundesligaša Štutgarta, prema informacijama njemačkih medija Vedad Ibišević ipak je profitirao na kraju minule sezone naplativši nešto više od dva miliona evra. Napadača "zmajeva" to je svrstalo na četvrto mjesto nezvanične liste najbolje plaćenih sportista.

Top pet onih koji se ne moraju brinuti za egzistenciju zatvara još jedan košarkaš - Jusuf Nurkić. Član NBA ligaša Denvera zaradio je 1,7 miliona evra i ujedno je jedan od najplaćenijih mladih igrača u ovom sportu u svijetu.

Među sportistima koji se mogu pohvaliti uspješnom karijerom, kako po pitanju rezultata i uspjeha, tako i zaredom, je Zvjezdan Misimović. Rekorder po broju nastupa u dresu "zmajeva" nedavno je prekinuo fudbalsku penziju i vratio se nakratko na teren. On će odigrati četiri mjeseca u svom bivšem klubu, kineskom Renu, a zarada će biti ogromna - 1,2 miliona evra.

Međutim, važno je naglasiti da su cifre zarada relativne, s obzirom na to da je poreska stopa, recimo, u Velikoj Britaniji čak 50 posto.

Ronaldo prvi u svijetu

Prvo mjesto po godišnjoj zaradi među fudbalerima pripada Kristijanu Ronaldu.

Računajući i reklame, Portugalac na kraju godine bude bogatiji za 58 miliona evra, odnosno svake sedmice po 330.000 samo za klupsku platu.

Slijedi ga Lionel Mesi, kojem u Barseloni sedmično isplate 283.000 evra, dok Vejn Runi u Mančester junajtedu naplati 378.000 evra sedmično.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije