Ostali sportovi

Đekanovićeva nišani normu za EP

Đekanovićeva nišani normu za EP
Đekanovićeva nišani normu za EP

Pred Tatjanom Đekanović, mladom bh. olimpijkom, veliki su izazovi i ciljevi, a prvi naredni je da izbori normu za Evropsko prvenstvo.

Do nje će pokušati da dođe na jakom Rijak turniru u Luksemburgu, koji će biti održan od 12. do 15. decembra.

"To je jako takmičenje, naporno treniram i vjerujem da ću uspjeti da ispunim normu za Evropsko prvenstvo koje će biti u martu u Mariboru. Prije EP sam planirala da nastupim i na Svjetskom kupu u Nju Delhiju u Indiji, koji je veoma zanimljivo i kvalitetno takmičenje, i prilika da popravim plasman na svjetskoj rang-listi, gdje sada zauzimam 64. mjesto", rekla je Đekanovićeva, koja na evropskoj listi zauzima 49. mjesto od oko 200 najboljih strijelaca Starog kontinenta.

Devetnaestogodišnjakinja iz Teslića posljednjih mjesec i po dana trenira u Njemačkoj, a razlog njenog odlaska je školovanje.

"Odranije su moji planovi i želje vezani za školovanje u inostranstvu. Pokušaću da upišem mašinski fakultet, aplicirala sam na nekoliko fakulteta, primljena sam, ali moram u januaru da polažem i prijemni ispit pošto sam strani državljanin. Trenutno sam u Majncu, spremam prijemni, treniram, a gdje ću živjeti narednih godina, zavisi od toga gdje ću studirati", dodala je Đekanovića.

Kaže da se dvoumila u kojoj će zemlji studirati.

"Njemačku sam izabrala jer je to svjetska velesila u streljaštvu. U svakom gradiću imate streljanu i gdje god da budem studirala imaću dobre uslove, elektronske mete. Tako je i sada u ovom klubu u kojem treniram. Imam dobre trenere, svi me uvažavaju i zadovoljna sam. Već sam se prijavila za nekoliko takmičenja, ali naravno, i dalje nastupam za Geofon iz Teslića i reprezentaciju BiH", istakla je juniorska i seniorska prvakinja BiH.

Đekanovićevoj osmijeh na lice izmami svaki pomen Rio de Žaneira, mjesta gdje je ove godine nastupila na svojim prvim Olimpijskim igrama.

"Olimpijske igre su predivno iskustvo. Moram priznati da su mi na pozitivan način poremetile planove. Dobila sam nove prilike, upoznala sam dosta ljudi. U posljednjih pola godine sam dosta odrasla i život mi se značajno promijenio, djelimično i zbog toga što sam završila srednju školu, ali i zbog Igara", dodala je Đekanovićeva.

Bila je 35, kaže da je to solidan plasman, ali Igre su joj i veliki podstrek da još više napreduje i vjeruje da će 2020. godine u Tokiju biti bolja.

Put do uspjeha nije moguće preći sam, osim podrške porodice, prijatelja i trenera, profesora u gimnaziji, koji su imali razumijevanja jer je često bila odsutna zbog takmičenja, Đekanovićeva je imala i podršku institucija.

"Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS me finansijski podržalo, načelnik opštine Teslić, takođe, kao i sponzori. Streljaštvo je skup sport. Prije dvije godine sam od 'Banje Vrućice' dobila pušku, koja je koštala oko 5.000 KM. Oprema, na primjer, košta oko 4.000 KM i to jeftinija, a veliki troškovi su i za putovanja na takmičenja. Uz to, tehnologija se stalno mijenja, napreduje i ukoliko želite vrhunski rezultat, morate da idete u korak s vremenom i morate mijenjati, u mom slučaju, pušku i drugu opremu", rekla je Đekanovićeva, prva Teslićanka na Olimpijskim igrama.

Kaže da ne bi trebalo kao sportista da brine o finansijama, ali da je to nemoguće izbjeći.

"Dešavalo se mnogo puta da dva-tri dana prije takmičenja ne znam da li ću otići i tada se zapitam za šta treniram, ali nastavim da radim i nekako sve dođe na svoje mjesto", istakla je Tatjana Đekanović.

Život sportiste

Tatjana Đekanović od 12 godine trenira streljaštvo i sport je sastavni dio njenog života.

"Slobodnog vremena je veoma malo. Od djetinjstva sam u sportu, treniram, idem na takmičenja, doskoro sam išla u školu, i možda ne bih znala drugačije ni da živim. Promijenila sam način razmišljanja, takav život mi je normalan. Smatram da se sve može stići, imam vremena i za učenje, prijatelje… Volim da čitam, da učim, da vrijeme provodim sa sestrom Sarom i bratom Vanjom", rekla je Đekanovićeva.

Zvijezde

Na velikim takmičenjima, posebno na Olimpijskim igrama, Đekanovićeva je upoznala zvijezde poput tenisera Novaka Đokovića.

"Sportisti imaju drugačiji način razmišljanja, svi su jednaki među sobom, niko vas neomalovažava. OI su poseban osjećaj, upoznala sam sportiste kojima sam se divila", rekla je Đekanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije