Ostali sportovi

Feliks Baumgartner dolazi u Banjaluku, Đoković promotor

Feliks Baumgartner dolazi u Banjaluku, Đoković promotor
Feliks Baumgartner dolazi u Banjaluku, Đoković promotor

BANJALUKA - Svjetsko padobransko prvenstvo biće održano od 15. do 23. avgusta u Banjaluci, a organizatori će biti svi klubovi iz Republike Srpske. Tu više nema nikakve dileme!

Ovo je "Glasu Srpske" izjavio Duško Grmuša, predsjednik Vazduhoplovnog saveza BiH.

Grmuša je potvrdio da u Banjaluku dolazi Austrijanac Feliks Baumgartner, koji je skočio sa 39.068 metara iznad površine Zemlje. Njegov poduhvat putem malih ekrana su pratili gledaoci širom planete.

"Pozvali smo Baumgartnera i on nam je obećao da će doći na otvaranje. Poziv je dobio i najbolji srpski teniser Novak Đoković, koji bi trebalo da bude promotor Banjaluke i našeg SP. Takođe, i naš proslavljeni režiser Emir Kusturica će prisustvovati otvaranju", tvrdi Grmuša.

Još je dodao da će prvenstvo biti održano u disciplinama skok na cilj, figurativni skokovi i kenopi formacija, što faktički znači da će Banjaluka biti domaćin tri svjetska prvenstva. Grmuša je najavio da će ovaj događaj biti najveća sportska manifestacija ovog tipa ikada održana u Republici Srpskoj, jer je do sada jedno prvenstvo održano u Dubaiju, a sljedeće će biti u Arizoni u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Skokove na cilj i figurativne skokove smo već vidjeli, a prvi put kod nas i okruženju biće održano takmičenje u kenopi ili kupola formaciji. Kod ove discipline padobranci skaču sa 2.500 metara, otvore padobrane i tako rade različite figure. To će biti veoma atraktivno za gledati. Ove tri discipline su najatraktivnije, ne rade se na velikoj visini i publika sa zemlje će moći da gleda, tako da možemo očekivati pravi spektakl", kazao je Grmuša.

Predstavnici Republike Srpske, sa predsjednikom Rankom Seferovićem na čelu, na nedavno održanoj konferenciji u Beču ostavili su dobar utisak. Kako je on kazao, svi klubovi u Srpskoj će imati korist od ovog takmičenja koje je još 2008. bilo u planu pokojnog padobranca Nemanje Goronje i Grmuše.

"Republika Srpska je sa uvažavanjem prihvaćena, a ja kao predsjednik sam dobio veliki aplauz od svih delegacija kada je rečeno da smo mi organizatori SP. Od ove velike smotre svi naši klubovi i padobranstvo kao sport imaće koristi i moći će da se razvijaju. I padobranski klub Banjaluka može da se uključi u organizaciju. Ako riješe svoj status u savezu, za njih su vrata otvorena", rekao je Seferović.

Organizatori očekuju da će na prvenstvu svijeta učestvovati najmanje 350 takmičara iz 40 država svijeta, ali i da će biti veliki broj gostiju.

"Tu će biti puno više gostiju nego takmičara. Biće ljudi koji su vrlo cijenjeni u svijetu padobranstva, generala, vojnih i policijskih specijalnih snaga. Ovaj događaj će puno značiti razvoju turizma, jer očekujemo da će biti nekoliko hiljada gostiju koji će zajedno sa takmičarima provesti neko vrijeme u Banjaluci", istakao je Grmuša.

Kako je dodao neće biti problema oko organizacije. Savez ima podršku ministra saobraćaja i veza Nedeljka Čubrilovića.

"Što se tiče infrastrukture, moramo napraviti novo mjesto za doskok, jer je naše dosta staro. Promijenjene su veličine i moraju se poštovati propisi. Što se tiče aviona, neke ćemo iznajmiti, neke dobiti i besplatno. I Ministarstvo odbrane će nas podržati svojim helikopterima", zaključio je Grmuša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije