Ostali sportovi

Gari Kasparov za portal NEZAVISNIH: Želim da se vratim u Banjaluku, gdje je sve počelo

Gari Kasparov za portal NEZAVISNIH: Želim da se vratim u Banjaluku, gdje je sve počelo
Gari Kasparov za portal NEZAVISNIH: Želim da se vratim u Banjaluku, gdje je sve počelo

Banjaluka mi je ostala u divnom sjećanju. Često se sjetim dvorane u kojoj se igralo i tada ponovo prolazim kroz sve te partije, sa Vukićem, Kneževićem, Marovićem... Od tada sam igrao u mnogim mjestima ovdje, pobjeđujući u Sarajevu, Bugojnu, Nikšiću, Beogradu, ali se, nažalost, nikad nisam vratio u Banjaluku. Bilo bi lijepo vratiti se 'korjenima', tamo gdje je sve počelo.

Rekao je to u Zagrebu, ekskluzivno za portal Nezavisnih, Gari Kasparov, bivši svjetski šampion u šahu, prisjećajući se svog prvog velikog uspjeha 1979. godine.

U Banjaluci, gradu koji je važio za treći šahovski centar u bivšoj Jugoslaviji, tada 16-ogodišnji Kasparov zaprepastio je svijet raskošnim talentom. Bio je to, kako sam priznaje, početak njegovog uspona, koji ga je odveo do kolosalnih mečeva s Anatolijem Karpovom i zvanja jednog od najvećih šampiona u istoriji drevne igre.

Odnosi između Kasparova i Banjaluke su potpuno zahladili, nekako spontano, kada se u medijima u posljednjem ratu pojavila navodna izjava Garija Kasparova da treba bombardovati Beograd.

"To je potpuna besmislica! Ja sam poznat kao čovjek koji se zalaže za mirna rješenja. Oduvijek sam nastojao da budem na strani onih koji su, prema mom mišljenju, pod nekim pritiskom. Učestvovao sam u više humanitarnih akcija, posjetio Sarajevo 1994, kada nije bilo posebno sigurno mjesto, ali nikada nisam imao veze sa bilo kakvim akcijama koje bi se smatrale negativnim. Zamjera mi se, izgleda, što sam uvidio razliku između Slobodana Miloševića i njegove klike i srpskog naroda. Zašto bih bio za bombardovanje grada u kojem sam igrao 1989", upitao je Kasparov, konstatujući da mu je drago da su stvari došle na svoje mjesto i da svi putevi vode u EU.

Kasparov kaže da mu je drago što je Banjaluka nastavila šahovsku tradiciju i  posljednjih godina iznjedrila neke nove šampione RS i BiH.

"Uz aktivnosti moje Fondacije u Jadranskom regionu, za godinu ili dvije bih volio da se ukaže šansa da posjetim mjesto gdje sam stvorio ime. Bio bih veoma srećan ako bi se stvari razvile u tom pravcu. Rado bih se odazvao pozivu da posjetim grad za koji me vežu divne uspomene, a posjetu bih iskoristio za pomoć daljem razvoju šaha ne samo u Banjaluci već i u ostalim dijelovima BiH", istakao je Kasparov.

Šah, smatra on, mora da razbije imidž sportske aktivnosti za besposličare i fizički slabe osobe.

"Da bih vrhunski igrao šah morao sam stalno biti fizički odlično pripremljen. Međutim, kod šaha nije važno samo biti u sjajnoj kondiciji već pokazati i da ste inteligentni", objašnjava Kasparov.

U popularizaciji šaha značajnu ulogu imaju mediji.

"Upravo zbog toga Šahovska fondacija 'Kasparov' planira više panevropskih aktivnosti, kako bi u šah uključili što više ljudi. Redovno organizujemo simultanke na kojima igraju osobe iz političkog, kulturnog, sportskog života, kako bismo pokazali da je šah nešto daleko više, da je iznad politike, rase i vjere, da je to, u krajnjem slučaju, najbolja igra za intelektualni razvoj", kaže Kasparov.

Šahovska fondacija "Kasparov"

Oko Kasparova ništa ne može da protekne bez "potresa". Odluka da napusti turnirski šah, 20 godina nakon što je slično uradio Robert Fišer, označila je prekretnicu u razvoju kraljevske igre. Šampioni se smjenjuju kao na filmskoj traci, a sponzori sve više "zavrću slavinu".

"Ne možete se baviti istim poslom cijeli život. Šah je, međutim, i dalje dio mog života, još uvijek radim dosta na promociji šaha, pišem knjige, Šahovska fondacija 'Kasparov' raste i napreduje... Daleko sam srećniji nakon što sam donio odluku da napustim profesionalni šah. Mislim da je te 2005. bio pravi trenutak, jer sam još imao vremena da izgradim novi život. I kada si najbolji, u jednom momentu moraš donijeti odluku da napustiš sve, jer ne možeš stalno biti najbolji. S druge strane, ako to učiniš suviše kasno, onda je teško započeti nešto novo, što će ti predstavljati zadovoljstvo. Naravno, teško je živjeti van Rusije, jer je moja majka još tamo, ali nemam drugog izbora", tvrdi Kasparov.

Šahovsku fondaciju je osnovao u SAD, ali ima predstavništva i na ostalim kontinentima.

"Pokrenuli smo i neke regionalne aktivnosti. Želimo da pružimo pomoć svim zemljama iz regiona, uključujući i BiH. Bilo bi mi drago da se šah vrati na prostore bivše Jugoslavije i da ima ulogu kakvu je nekada imao. Veoma je važno da djeca mogu vidjeti kako se vraća prestiž ovoj igri. Prvi događaj, Adriatic Cup u Splitu 2015, bio je relativno mali, ali mislim da će tokom sljedeće 4 godine biti masovniji. Optimizam gajim na ovih 158 mladih igrača koji su se pojavili u Zagrebu 27. decembra, na turniru koji je organizovao Šahovski klub 'e4'. Nadam se da će aktivnosti Fondacije biti od velike pomoći djeci iz Banjaluke, Sarajeva, Mostara i drugih mjesta, jer će imati priliku da se takmiče sa vršnjacima iz ostalih zemalja u regionu", navodi Kasparov za portal Nezavisnih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije