Ostali sportovi

Okuka pojačala Stela Kalaisu

Okuka pojačala Stela Kalaisu
Okuka pojačala Stela Kalaisu

Vrijeme je za internacionalni iskorak, poručila je Arijana Okuka, jedna od najboljih srednjih blokerki u BiH, koja će karijeru nastaviti u francuskom drugoligašu Stela Kalaisu.

Kvalitet bh. reprezentativke i doskorašnje odbojkašice brčanskog Jedinstvo Bimala ovog ljeta prepoznali su izvan granica, pa je trenutno zaokupljena skupljanjem potrebne dokumentacije za odlazak i boravak u Francuskoj.

"Bila sam željna da isprobam nešto novo, jače, bolje i zato odlazim u Francusku. Riječ je o klubu iz sjevernog dijela Francuske. Takmiče se u Drugoj ligi, koje je značajno jača i kvalitetnija od svih elitnih razreda našeg regiona, pa i šire. Nakon što sam sa brčanskim Jedinstvom osvojila sve što se osvojiti moglo, mislim da je došlo vrijeme za međunarodnu afirmaciju, a Francuska je pravi način da to postignem", kazala je Okuka.

Osim profesionalnih, jedan od motiva za odlazak iz Brčkog bio je, svakako, i onaj finansijski. U BiH se ne može ili može veoma teško živjeti od sporta, pa će joj angažman u zemlju "galskih pijetlova" i po tom pitanju donijeti značajnu promjenu.

"Stanje u bh. sportu je svima dobro poznato. U Jedinstvo Bimalu smo imali solidna primanja, ali to svakako nije ni blizu uslova kakve ću imati u novoj sredini. Jedinstvo sam napustila sa statusom slobodne igračice, nedavno sam završila fakultet, pa nemam ni tu vrstu obaveza, što mi je takođe olakšalo da napravim ovaj transfer. Potpisala sam ugovor na godinu dana i nadam se da ću opravdati očekivanja", dodala je Okuka.

Zasad o novoj sredini i konkurentima u prvenstvu nema puno informacija. Više će saznati kada uskoro dođe na lice mjesta, što će biti prilika i za zvanično predstavljanje i upoznavanje.

"Prvenstvo počinje kao i kod nas, početkom oktobra, pa do tada imam dovoljno vremena da dobijem više informacija. Osim iz Francuske, imala sam ponude iz još nekih zemalja, čak i jačih liga. Jedan klub iz Italije je bio zainteresovan, ali sam se na kraju ipak odlučila za Francusku kako bih stekla iskustvo, a kasnije mogu razmišljati i o još jačem klubu i ligi", istakla je Okuka, koja je nakon Edine Begić tek druga igračica u bh. reprezentaciji s inostranim angažmanom.

Okosnica iz domaćeg prvenstva ipak ne umanjuje snagu tima, kojeg sa selektorske klupe predvodi Goran Nešić. Bh. igračice nedavno su uspješno prošle prvi krug kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2017. godine. Druga runda igra se u septembru, kada će im protivnice biti Belgijanke, Francuskinje i Španjolke. Plasman u finalnu rundu obezbijediće prvoplasirane ekipe iz šest grupa, dok će šest drugoplasiranih takmičenje nastaviti u doigravanju.

"Mislim da smo partijama u prvom krugu dokazale da imamo ozbiljnu ekipu s vrhunskim selektorom, koja sigurno nije za potcijeniti. Nije nemoguće očekivati da napravimo plasman na veliko takmičenje. Treba nam samo još malo više samopouzdanja", zaključila je Okuka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije