Ostali sportovi

Počinju 14. sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječje paralize

Počinju 14. sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječje paralize
Počinju 14. sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječje paralize

Rekordan broj od više od 120 učesnika okupiće se od 18. do 20. maja na "Kamberovića polju" i pokazati svoje sportske vještine na Međunarodnom otvorenom prvenstvu i 14. sportskim igrama paraplegičara i oboljelih od dječje paralize.

Organizator takmičenja koje će i ove godine imati regionalni karakter je Sportski savez paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Federacije BiH (SPODP). Ranijih godina ove igre su bile organizovane u Sarajevu i Mostaru, dok će ove godine biti u Zenici.

"Radi popularizacije trudimo se da mijenjamo mjesto održavanja takmičenja. S tim da moram naglasiti da bismo uključili i druge gradove u FBiH, ali ovi jedino imaju hotelske kapacitete koji mogu primiti osobe u invalidskim kolicima, kao i druge objekte neophodne za održavanje jednog ovakvog događaja poput adekvatnih atletskih staza", kazala je Elvira Bešlija, generalni sekretar SPODP.

Takmičenje će biti održano u atletskim disciplinama u trkama u kolicima 100, 200 i 400 metara i, ukoliko bude dovoljan broj učesnika, biće organizovana i štafeta četiri puta 100. Takođe, biće održan i turnir u šahu. 

"Kada smo 2002. godine počeli sa ovim projektom, broj učesnika je bio upola manji nego sada. Počeli smo stidljivo, skromno, pokušavajući da oživimo sport za osobe sa invaliditetom. Učesnici dolaze ne samo iz Federacije BiH. Imaćemo goste iz Saveza paraplegičara Republike Srpske, zatim Slovenije, Srbije, Makedonije i Crne Gore", dodala je Bešlija.

Iz Saveza naglašavaju da ulažu maksimalan trud da budu dobri domaćini, da se svi dobro osjećaju, da se takmiče i na kraju postižu dobre rezultate. Podršku će, između ostalih, sa tribina dati i učenici zeničkih srednjih škola.

"Svi oni koji su nekada u svijetu posmatrali neke događaje osoba sa invaliditetom znaju da je paraolimpijski sport i te kako popularan. Za finale košarke u kolicima traži se karta više, bude i do 15.000 gledalaca. To je nešto što plijeni pažnju, da neko ko nema mogućnost pokreta da se sa takvom dinamikom kreće i zato očekujem pune tribine u naredna tri dana", istakao je Mirza Muftić, predsjednik SPODP.

Naglasili su da i pored teške materijalne situacije uspijevaju organizovati takmičenje koje spaja ljude sa istim problemima, istim idejama i širi prijateljstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije