Ostali sportovi

Rad: Zabranite varvarski sport

Rad: Zabranite varvarski sport
Rad: Zabranite varvarski sport

Šon Rad, predsjednik Medicinske asocijacije australijske države Kvinslend, zatražio je zabranu boksa u cijeloj zemlji poslije smrti 23-godišnjeg Brejdona Smita, koji je preminuo poslije meča.

"Vjerujemo da je varvarski takozvani sport u kojem dvojica ljudi udaraju što češće jedan drugoga u glavu kako bi ostvarili pobjedu", rekao je Rad za ABC.

On je naglasio da je nevjerovatno da se u boksu ne dozvoljavaju udarci ispod pojasa, dok su dopušteni udarci u najvažniji dio tijela - glavu.

Smit je preminuo u ponedjeljak, dva dana pošto je jednoglasnom odlukom sudija izgubio na poene od Filipinca Džona Moraldea u meču za titulu prvaka Azije u pero kategoriji u WBC verziji. Mladi bokser, inače student završne godine prava, čestitao je na pobjedi Moraldeu, ali je po odlasku u svlačionicu kolabirao poslije sat i po vremena. Smit od tada nije dolazio svijesti, a u ponedjeljak je u bolnici u Brizbejnu isključen s aparata.

Smrt Smita druga je poslije četiri godine, otkako je 18-godišnji Aleks Stejd kolabirao u četvrtoj rundi meča u Taunsvilu, a preminuo nedjelju dana kasnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije