Ostali sportovi

Rusija na udaru zbog dopinga

Rusija na udaru zbog dopinga
Rusija na udaru zbog dopinga

Britanski list "Telegraf" objavio je da je 225 atletičara iz 39 zemalja imalo sumnjive rezultate analize krvi na doping, koji nisu bili predmet istrage IAAF. Njemačka televizijska mreža ARD prošle nedjelje emitovala je dokumentarac koji je za doping posebno optužio rusku atletiku.

Britanski list potvrdio je da je među atletičarima za koje se sumnja da su se dopingovali 58 Rusa, 25 Kenijaca, pet Francuza, tri Britanca, a da su među njima čak i tri olimpijska šampiona sa OI u Londonu 2012.

Svjetska antidoping agencija (WADA) saopštila je da će sprovesti sopstvenu istragu o optužbama o navodnom sistemskom dopingu u Rusiji. WADA je objavila da će sprovesti istragu poslije pažljivog pregleda dokumentarca televizije ARD. U dokumentarnim emisijama navedeno je da u Rusiji postoji mreža dopinga i korupcije u atletici i da su u to umiješane vladine agencije. WADA je prošle nedjelje navela da će se postarati da ovi navodi budu istraženi i proslijedila je dokaze Međunarodnoj atletskoj federaciji (IAAF).

Zbog ovih optužbi Valentin Balahničev, predsjednik Ruske atletske federacije, napustio je privremeno mjesto blagajnika u Svjetskoj atletskoj federaciji (IAAF). Balahničev je za agenciju Tas rekao da dobrovoljno odlazi sa fukcije u IAAF, ali da planira da se vrati kada se završi istraga povodom doping skandala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije