Ostali sportovi

Sa 15 godina je očarala sportski svijet, a sa 18 morala započeti novi život

Sa 15 godina je očarala sportski svijet, a sa 18 morala započeti novi život
Foto: N.N. | Sa 15 godina je očarala sportski svijet, a sa 18 morala započeti novi život

Prije dva dana je napunila 18 godina.

Do punoljestva je pružila mnogo veličanstvenih nastupa, svjetskih rekorda, ali snovi Ruskinje Kamile Valijeve su brzo srušeni. 

Vijest o pozitivnom doping testu na Olimpijskim igrama u Pekingu uveliko su “osakatile“ jednu od najboljih klizačica svijeta. U to vrijeme imala je 15 godina. Klizačica je skoro dvije godine bila u stanju potpune neizvjesnosti, doživljavajući stalni stres zbog psihičkog pritiska. Konačna presuda u slučaju Valijeve donesena je krajem januara. Ispostavilo se razočaravajućim. 

Klizačica je diskvalifikovana na četiri godine, oduzeto joj je olimpijsko zlato i oduzeta je titula prvaka Evrope. Osim na domaćim i međunarodnim takmičenjima, Kamili je zabranjeno da nastupa u emisijama koje uživaju podršku vlade. Morala je da napusti turneju sa Eteri Tutberidze, prestane da sarađuje sa Tatjanom Navkom i obustavi majstorske kurseve.

Valijeva je postala prva žena koja je uspjela izvesti četverostruki skok na Olimpijskim igrama tokom ekipnog takmičenja. Bila je pozitivna na zabranjenu supstancu trimetazidin, koja sprečava anginu, na ruskom državnom prvenstvu u decembru 2021. Njen tim je rekao da je pozitivan test mogao biti posljedica zamjene s djedovim lijekovima za srce, Sportski arbitražni sud nije imao milosti. 

Prošla su skoro tri mjeseca od Kamiline suspenzije. Izolacija od sporta natjerala je umjetničku klizačicu da počne tražiti sebe u novim smjerovima. U februaru se okušala u puno aktivnosti – od zabavnih projekata do pripremanja vlastite muzičke numere.

Valieva je takođe prisustvovala ceremoniji otvaranja „Igara budućnosti“ u Kazanju. Šta više, bila je na istom podijumu sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Takav gest smatran je znakom podrške u tako teškom trenutku u životu umjetničke klizačice. 

Uklanjanje iz umjetničkog klizanja natjeralo je Kamilu da ostvari svoj kreativni potencijal. Početkom marta japanski televizijski kanal NHK objavio je film i ispovjest klizačice. Na dan njenog punoljetstva, trebala je ispuniti snovi san. Umjetnička klizačica će objaviti zajedničku numeru sa pjevačicu Mijom Bojkom, ali premijera je odgođena za nekoliko dana. Jasno je da ćemo Valijevu i dalje gledati na TV ekranima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije