Ostali sportovi

Sutkinja iz Srbije spasila "Sarajevo open 2016"

Sutkinja iz Srbije spasila "Sarajevo open 2016"
Sutkinja iz Srbije spasila "Sarajevo open 2016"

Zbog nedolaska sudije iz Rusije spektakl u umjetničkom klizanju, međunarodno takmičenje "Sarajevo open 2016" u seniorskoj konkurenciji, umjesto danas, počinje sutra, a stvar je spasila sutkinja iz Srbije, koja je prihvatila naknadni poziv.

Predsjednik Saveza klizačkih sportova BiH Zikrija Džonko je kazao kako su bili primorani promijeniti program, jer je jedan od sudija Međunarodne klizačke federacije (ISU) u posljednji trenutak otkazao svoj dolazak. Riječ je od Rusu Petru Grušmanu. Problem je riješen tako što je Milica Milanović, sutkinja iz Srbije, prihvatila poziv organizatora i spasila takmičenje koje se nalazi u kalendaru ISU i boduje se za međunarodne liste. Za ovu vrstu takmičenja je neophodno da imaju 16 kvalifikovanih sudija (ISU).

"Cijelo takmičenje je došlo u pitanje nakon otkaza ruskog sudije. Ostali smo sa 15 sudija, a takmičenje će spasiti ISU sutkinja iz Srbije, koja je rado prihvatila naš poziv", dodao je Džonko.

Tako će ljubitelji umjetničkog klizanja u Sarajevu aktuelnu svjetsku i šampionku Evrope iz 2015. Ruskinju Elizavetu Tuktamiševu imati priliku na djelu vidjeti danas u dva navrata.

"Takmičenje u najjačim konkurencijama će biti u petak. Prijepodne će biti kratki, a nakon četiri sata pauze održaće se i dugi program. Najvažnije je da se takmičenje održi. Želja nam je da ovakvim događajima barem donekle vratimo olimpijski duh u Sarajevo. Uložili smo mnogo truda u organizaciju 'Sarajevo opena', a malo je nedostajalo da nam sve propadne", istakao je prvi čovjek klizanja u BiH.

Prva zvijezda Tuktamiševa već dva dana boravi u Sarajevu.

"Drago mi je što sam prvi put u Sarajevu. Nadam se da će publika biti zadovoljna programom koji smo pripremili", rekla je najveća zvijezda ovog takmičenja. Inače, na led sarajevke "Zetre" jučer su izašli klizači i klizačice u najmlađim kategorijama, za čije nadmetanje nije neophodno 16 ISU sudija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije