Ostali sportovi

U aprilu tradicionalna trka "Banjaluka - Beograd"

U aprilu tradicionalna trka "Banjaluka - Beograd"
U aprilu tradicionalna trka "Banjaluka - Beograd"

Na 50. kružnoj trci u Banjaluci i osmoj trci "Banjaluka - Beograd" nastupiće 180 biciklista iz 30 ekipa, što je najveći broj učesnika do sada. Takmičenje je na programu od 11. do 13. aprila.

"Ponosni smo što će nastupiti biciklisti iz 30 ekipa i vjerujem da će, kao i prethodnih godina, trke biti interesantne i kvalitetne. Prvi put nam dolazi reprezentacija Hrvatske, a nastupiće i dvije ekipe iz Italije... Što se tiče organizacije, većinu posla smo obavili i spremno ćemo dočekati početak takmičenja", rekao je Vladimir Kuvalja, direktor trke.

Prvog dana takmičenja, 11. aprila, biće vožena 45 kilometara duga kružna trka 50. "Gran pri Banjaluka" ulicama grada. Dan kasnije će startovati UCI trka Banjaluka - Brčko, u dužini od 187 kilometara, a prolazni ciljevi će biti u Prnjavoru, Derventi i Šamcu, dok je 13. aprila na programu UCI trka Bijeljina - Beograd, u dužini od 140 kilometara.

"Trka je važna iz više razloga: zbog promocije biciklizma, sporta uopšte, ali i turizma, jer je biciklistička trka idealna za promocije gradova kroz koje prolaze takmičari. Slika sa trke će obići cijeli svijet, a imaćemo snimke i iz vazduha. Vojska Bosne i Hercegovine će nam omogućiti da helikopterom snimamo trku Banjaluka - Brčko i to će biti zaista lijepi snimci. Biće snimljena skoro cijela trka", istakao je Kuvalja.

Finansijska konstrukcija tradicionalnih trka još nije zatvorena, ali direktor trke ne sumnja da će biti.

"Svake godine je borba za prikupljanje novca, ali sve će biti realizovano prema planu. Pokrovitelji su Vlada RS, Vlada Srbije, gradovi Banjaluka, Beograd, Bijeljina, Prnjavor, Derventa i Šamac. Tu su i sponzori koji su svake godine uz trku, a jedan od najvećih je 'Banjalučka pivara'", dodao je Vladimir Kuvalja.

Tehnički organizatori su Biciklistički klub BSK iz Banjaluke, Biciklistički klub Partizan iz Beograda, te biciklistički savezi Srbije i Bosne i Hercegovine.

Broj učesnika

2007. godine          92

2008. godine          108

2009. godine          116

2010. godine          125

2011. godine          154

2012. godine          171

2013. godine          172

31

put biciklisti Slovenije su bili na pobjedničkom postolju na trkama "Banjaluka - Beograd" i po tome su najuspješniji

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije