Ostali sportovi

WC prevarom do pobjeda

WC prevarom do pobjeda
WC prevarom do pobjeda

U šahu bi sve trebalo da bude čisto i jednostavno jer to je nadmetanje dva uma na ploči sa 64 polja i 32 figure i što je najvažnije - sve je transparentno.

Da ipak nije tako, pokazuje i najnoviji skandal, a glavni akter je gruzijski šahovski velemajstor Gajoz Nigalidze, koji je izbačen sa turnira zbog varanja.

Kako je to moguće, pitaju se mnogi, ali Nigalidze je našao način. On je tokom pauze između partija na Otvorenom prvenstvu u Dubaiju odlazio u toalet i vraćao sa s rješenjem za svaku tešku situaciju na tabli. Za to može da zahvali "pametnom" telefonu na kojem je pregledao taktiku, a kojeg je sakrio ispod toalet papira.

Gruzijski šampion se poslužio ilegalnim radnjama tokom meča s jermenskim velemajstorom Tigranom Petrosijanom i zbog toga mu prijeti suspenzija na 15 godina.

Najbolji šahisti na svijetu tražili su da se Nigalidzeu oduzme titula velemajstora i da on bude kažnjen po hitnom postupku. Takođe, zatraženo je pooštravanje pravila Svjetske šahovske federacije (FIDE), kojima bi se šahisti automatski kažnjavali dvogodišnjim suspenzijama zbog takvih prestupa.

Nigalidzeova prevara je otkrivena kada je Petrosijan postao sumnjičav zbog njegovih čestih odlazaka u toalet tokom subotnjeg meča. Gruzijac je potom negirao da je telefon njegov, ali je na njemu on bio ulogovan na sve društvene mreže, a takođe je u jednoj od aplikacija analiziran meč koji je u tom trenutku igrao s jermenskim velemajstorom.

"Nigalidze bi brzo odgovarao na moje poteze, a onda bi bukvalno trčao u WC. Uvijek je ulazio u isti, što mi je bilo čudno, jer su druga dva takođe bila slobodna. Rekao sam glavnom sudiji i on je za njim poslao dvojicu pomoćnika, koji su pronašli mobilni telefon i slušalice, i to sve - sakriveno iza WC šolje, a uvijeno u toalet papir", rekao je Petrosijan.

Ovo, međutim, nije prvi put da je ustanovljeno da neki šahista vara. U julu 2013. godine Bugarin Borislav Ivanov je suspendovan na četiri mjeseca kada je ustanovljeno da su njegovi potezi isti kao na jednom od najboljih šahovskih kompjuterskih programa. Prije toga, 2008. jedan Iranac je suspendovan jer je preko SMS poruka dobijao pomoć kako da odigra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije