Rukomet

Bh. rukometaši čak pet puta bili nadomak velike scene

Bh. rukometaši čak pet puta bili nadomak velike scene
Bh. rukometaši čak pet puta bili nadomak velike scene

Rukometna reprezentacija BiH 7. i 15. juna protiv Islanda šesti put će kroz baraž pokušati da se domogne jednog velikog takmičenja. Ovoga puta riječ je o Svjetskom prvenstvu 2015. u Kataru.

U svih pet dosadašnjih pokušaja bh. tim nije uspijevao da se domogne velike rukometne scene. U tri navrata stali su na putu do Evropskog prvenstva, a u dva na putu do svjetske smotre. Priča o prokletstvu baraža za BiH počela je 2001, kada su rukometaši predvođeni selektorom Seadom Hasanefendićem stigli do plej-ofa za "EURO 2002" u Švedskoj. Ispriječila im se Danska, koja je tih godina izrastala u velesilu. U "Zetri" pred 11.000 navijača BiH je ostvarila jednu od najvećih pobjeda u istoriji (19:18), ali su u Kopenhagenu dominirali Danci (28:14) i domogli se EP na kojem su bili bronzani.

U kvalifikacijama za EP 2004. u Sloveniji, BiH je ponovo u baražu, samo ovoga puta pod vodstvom Abasa Arslanagića.

No, Češka je bila prevelik zalogaj. U Tuzli je bilo 24:18 za Čehe, a u revanšu 32:22. Nesretna priča nastavila se i dolaskom Kasima Kamenice na klupu bh. tima. Ponovo su stigli do baraža za EP 2006. u Švajcarskoj. Norveška je već u prvoj utakmici na svom terenu riješili sve dileme. Slavila je 36:23, pa je revanš u Sarajevu bio puka formalnost 27:27.

Na naredni baraž čekalo se tri godine. Uspio je to Halid Demirović, ali u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2009. koje je održano u komšiluku u Hrvatskoj. Odigrao je bh. tim sjajnu prvu utakmicu protiv Mađarske u Đonđošu. Izgubili su sa svega dva gola razlike (25:27), pa se 14. juna 2008. u dvorani "Mirza Delibašić" okupilo preko osam hiljada bh. navijača. No, revanš je neslavno završen prekidom u 49. minuti pri rezultatu 27:24 za goste, zbog ubacivanja predmeta u teren.     

Posljednji pokušaj da se domognu velike scene bh. rukometaši propustili su 2012. pod vodstvom aktuelnog selektora Dragana Markovića. Bh. tim izašao je na megdan Njemačkoj u borbi za SP 2013. u Španiji. "Panceri" su nakon prvog meča imali +12 (36:24) i revanš je trebalo da bude formalnost. Ipak, BiH je odigrala je jednu od najboljih utakmica u istoriji i slavila sa 33:24, što je ipak bilo nedovoljno za prolaz dalje.

Malinović, ipak, ostaje

Dejan Malinović, igrač bjeloruskog Meškova, kasnio je na pripreme reprezentacije, a da prethodno nije obavijestio selektora Dragana Markovića. No, javio se i obećao da će dati objašnjenje po dolasku u Sarajevu. Selektor je uvažio njegov izgovor, pa će desni bek biti u konkurenciji za Island.

"Imao je veoma jak razlog zbog kojeg se nije pojavio na okupljanju. To je momak koji je imao i određene kredite kod mene zarađene tokom prethodnih akcija", kaže Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije