Rukomet

BiH nedostaje nijansa za viši nivo

BiH nedostaje nijansa za viši nivo
BiH nedostaje nijansa za viši nivo

Reprezentaciji BiH nedostaje iskustva, nijansa da bi bila ravnopravna s jačim svjetskim ekipama, kaže Hajner Brand, legendarni trener, koji je sa Njemačkom 2007. osvojio titulu svjetskog šampiona.

Uz njegovo ime vezani su najveći uspjesi njemačkog reprezentativnog rukometa. U istoriju je ušao prije osam godina, kada je slavio na Svjetskom porvenstvu u Njemačkoj postavši prvi čovjek kojem je to uspjelo i kao igraču i kao treneru. Tokom igračke karijere bio je sjajan pivot, a na svjetski tron popeo se 1978.

Osim naslova svjetskog šampiona, Njemačku je kao selektor odveo do evropskog zlata 2004. u Sloveniji. Iste godine Nijemci su osvojili olimpijsko srebro u Atini, a u svom bogatom selektorskom mandatu, koji je trajao od 1997. do 2011, ima još srebro (2002) i bronzu (1998) sa evropskih prvenstava, te srebro sa Svjetskog prvenstva 2003. u Portugalu.

Jasno je da se radi o legendi njemačkog rukometa. Uprkos takvom statusu u rukometnim krugovima, riječ je o veoma susretljivom i srdačnom čovjeku.

"Ovdje sam u ulozi stručnog komentatora Sky Sporta, zajedno sa Martinom Švalbom. Osim toga, radim sa sudijama u Svjetskoj rukometnoj federaciji na pravilima igre. Sa njemačkim rukometnim savezom imam ugovor do juna ove godine, ali praktično nisam ozbiljnije angažovan. Čekam da istekne taj ugovor i neću ga produžiti", kaže Brand.

NN: Jeste li očekivali da Njemačka ovdje može napraviti neki ozbiljniji rezultat?

BRAND: Nadao se jesam, ali nisam očekivao mnogo. Međutim, izgleda da njemačka reprezentacija polako ide ka mjestu gdje je bila prije nešto manje od 10 godina. Mnogo toga je lijepo posloženo i igre Njemačke u grupi pokazuju da smo na dobrom putu. Zadovoljan sam onim što su do sada uradili, jer gotovo osigurati prvo mjesto u grupi sa Danskom, Poljskom i Rusijom nije mala stvar. Ostalo je još da savladaju Saudijsku Arabiju i potvrde prvu poziciju. Mislim da tu neće imati većih problema.

NN: Od titule svjetskog šampiona 2007. njemački reprezentativni rukomet bio je u konstantnom padu. Šta je bio problem?

BRAND: To je već jedna široka tema, o kojoj se da mnogo pričati. No, odavno upozoravam na taj problem. Naime, prema mom mišljenju, na naše loše rezultate najviše je uticala loša politika naših klubova. Da budem direktan, previše su se oslanjali na strane igrače. Domaći nisu imali šansu da se kroz jake klupske utakmice nameću i sazrijevaju u rukometaše za nacionalni tim. Vidjećemo da li ćemo na ovom prvenstvu prekinuti taj crni niz, ali djelujemo kao da idemo ka tome.

NN: Gledali ste reprezentaciju BiH, kakav su dojam ostavili na Vas?

BRAND: Da, imao sam priliku gledati bh. reprezentaciju. Posebno utakmicu sa Makedonijom. Evidentno je da vam nedostaje iskustva na velikim takmičenjima. U svim važnim utakmicama bili ste tu negdje sa protivnicima i vidi se da vam nedostaje nijansa da dostignete taj nivo. Međutim, u završnicama je igračima padala koncentracija i gubili su utakmice. Mislim da je sam dolazak ovdje velika stvar za rukomet u vašoj zemlji. Godinama ste bili blizu, ali nikako vam se nije dalo da dođete na svjetsko ili evropsko prvensto. Sada ste uspjeli i dobro je što ste tu. No, za nešto više potreban je kontinuitet.

NN: Prema onome što ste vidjeli u dosadašnjem dijelu prvenstva, ko su najveći favoriti za medalje?

BRAND: Francusku nisam imao priliku gledati, ali mislim da su oni najveći favoriti ovog takmičenja. Rezultati pokazuju da ne igraju baš najbolje i da se muče. Međutim, to je reprezentacija sa ogromnim iskustvom koja se diže tokom turnira. Mislim da će tako biti i ovoga puta. Kroz osminu finala i četvrtfinale potvrdiće klasu, a onda je u polufinalu sve otvoreno, Naravno, uz njih su tu Danska, Hrvatska i Španija. No, ne bih tu zatvorio krug favorita za medalje. Švedska me oduševila kako igra na ovom prvenstvu, prije svega u odbrani. I moja Njemačka je do sada puno pokazala, nadam se da tako može nastaviti, pa se možda i uključiti u tu borbu za odličja.

NN: Niste spomenuli domaćine. Mogu li oni nekom pomrsiti račune?

BRAND: Gledao sam njihovu utakmicu sa Španijom i prijatno su me iznenadili. Dominirali su većim tokom i imali lijepu priliku da pobijede. No, Španci su pokazali snagu i tim trijumfom osigurali broj jedan u grupi. Mislim da Katar, bez obzira na podršku sa tribina, ne može do polufinala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije