Rukomet

BiH sprema senzaciju protiv Danske

BiH sprema senzaciju protiv Danske
BiH sprema senzaciju protiv Danske

Nakon odličnog rezultata u Minsku (25:25) na otvaranju takmičenja u Grupi 2 kvalifikacija za "EURO 2016" u Poljskoj pred bh. rukometašima je veliki izazov. Na megdan u tuzlanski "Mejdan" stiže im velika Danska, aktuelni šampion svijeta i Evrope. Ipak, jedno je sigurno, izabranici Dragana Markovića nikoga se ne boje, pa tako ni Danaca.

Rukometna reprezentacija BiH u posljednje vrijeme igra sjajan rukomet, a protiv Bjelorusije samo su potvrdili da polako, ali sigurno ulaze u evropsku rukometnu elitu.

Sada taj put treba nastaviti protiv jedne od najboljih svjetskih selekcija, koja se nalazi u blagoj tranziciji. Nakon srebra na Evropskom prvenstvu igranom početkom ove godine, dugogodišnji selektor Ulrik Vilbek odlučio je napustiti klupu reprezentacije. Zamjenu su našli u Islanđaninu Gudmunduru Gudmundsonu. U prvom kolu Danska je očekivano na domaćem parketu deklasirala Litvaniju sa 31:21. Gudmundson na raspolaganju ima sjajan tim sa zvijezdama kakve su lijevi bek Mikel Hansen, pivot Jespre Nodesbo ili krila Hans Lindberg i Anders Egert, a na golu je Niklas Landin, jedan od najboljih na svijetu u ovom trenutku.

"Pomno sam analizirao njihove utakmice sa Islandom, ali i posljednju sa Bjelorusijom. Radi se o reprezentaciji koja ima izuzetno izbalansiranu ekipu. Imaju prvoklasnu odbranu, ali i napad. Odlično su pokriveni na svim pozicijama. Kada se tome doda njihova temperamentna publika, koja stvara fantastičnu atmosferu, jasno je da nas čeka jako težak posao protiv BiH", rekao je Gudmundson za zvanični sajt Danskog rukometnog saveza.

S druge strane, naša reprezentacija se priprema u potpunom miru i bez psihološkog pritiska. Bod iz Minska bh. rukometašima daje mogućnost da potpuno rasterećeni ugoste velikog rivala i uživaju u utakmici pred svojim navijačima. Iako neće biti Ivana Karačića, koji će zbog loma prstiju na obje ruke morati na operaciju, selektor Marković je kao i uvijek optimista.

"U Minsku smo osvojili veoma vrijedan bod i sada u miru čekamo Dansku. Protiv Bjelorusa smo odigrali veoma dobru odbranu, dok smo u napadu malo zapinjali. Jasno je da protiv Danaca sve to moramo podići na još jedan viši nivo. Nedostajaće nam Karačić, koji je slomio prste i takav igrao u Bjelorusiji. Kako onda da bilo šta zamjerim momcima. Siguran sam da će i protiv Danske dati svoj maksimum, a hoće li nam to biti dovoljno da se radujemo, vidjećemo. Teško mi je preko jezika prevaliti da je neko bolji od nas prije utakmice. Tek ako nas dobiju na parketu, mogu rivalu čestitati i priznati da je bio bolji. Čuda se događaju, a mi smo najbolji dokaz za to. Vratili smo povjerenje navijača i očekujem pun 'Mejdan'. Uz njihovu podršku očekujem da će utakmica biti neizvjesna i da će pobjednik biti odlučen u finišu. Želimo napraviti još jednu senzaciju i sve ćemo učiniti da do toga dođemo", priča Marković.

Susret BiH - Danska igraće se u nedjelju sa početkom u 20.15. Parovi 2. kola: Grupa 1: Holandija - Norveška, Turska - Hrvatska; Grupa 2: BiH - Danska, Litvanija - Bjelorusija; Grupa 3: Letonija - Slovenija, Slovačka - Švedska; Grupa 4: Crna Gora - Island, Izrael - Srbija; Grupa 5: Portugal - Rusija, Ukrajina - Mađarska; Grupa 6: Češka - Makedonija, Švajcarska - Francuska; Grupa 7: Finska - Španija, Austrija - Njemačka. Utakmice se igraju 1. i 2. novembra.

Sa Dancima 1:1 u pobjedama

Rukometna reprezentacija BiH do sada se dva puta sastala sa Danskom i skor je neriješen 1:1 u pobjedama. Bilo je to 2001. u prvom baražu bh. rukometaša za veliko takmičenje. Tadašnji selektor Sead Hasanefendić i njegovi izabranici stigli su nadomak plasmana na "EURO 2002" u Švedskoj, no na putu im se ispriječila Danska. U prvom ogledu pred 11.000 navijača u sarajevskoj "Zetri" bh. tim je ostvario jednu od svojih najvećih pobjeda nadigravši Dance sa tijesnih 19:18. No, revanš u Kopenhagenu pripao je Danskoj sa ubjedljivih 28:14. Kasnije su Danci stigli do bronze na EP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije