Rukomet

Do kraja godine potrebno 800.000 KM

Do kraja godine potrebno 800.000 KM
Do kraja godine potrebno 800.000 KM

Za razliku od fudbala i nekih drugih sportova, plasman na Svjetsko prvenstvo u rukometu nacionalnim savezima ne donosi nikakav profit, nego samo dodatni trošak.

Naravno, s druge strane vage je sportski motiv i promocija države, pa svi učesnici velikih rukometnih smotri bez puno pogovora prihvataju uslove Svjetske rukometne federacije (IHF), a situacija je slična i kada su u pitanju takmičenja pod okriljem Evropske rukometne federacije (EHF).

Istorijski plasman bh. rukometaša na Svjetsko prvenstvo, koje će se početkom 2015. godine održati u Kataru, stvorio je dosta problema Rukometnom savezu BiH. Troškovi za pripreme reprezentacije i sam nastup na SP iznosiće oko 500.000 KM, a osim toga potrebno je 100.000 KM za dvije utakmice kvalifikacija za "EURO 2016". Uz to, Savez ima i ostale troškove koji su mimo reprezentacije, tako da bi im budžet do kraja ove godine trebalo da iznosi 800.000 KM. Ipak, iako su u dosta teškoj situaciju, iz Rukometnog saveza BiH ističu kako ne žele da "kukaju" u javnosti, nego su prionuli na posao i čine sve kako bi bh. rukometašima obezbijedili sve neophodno da spremni odu u Katar, ali i da prethodno u miru mogu da se pripreme za Bjelorusiju 29. oktobra i Dansku 2. novembra u borbi za EP.

"Nama je do kraja godine potreban iznos od oko 800.000 KM. Srećom pa je Vlada Federacije BiH stala uz nas i izdvojila 200.000 za nastup rukometaša na SP u Kataru. Da nije te pomoći bilo bi nam veoma teško. Ovako je dosta lakše, mada i dalje imamo problema. Ima zainteresovanih sponzora, ali nam problem stvara činjenica što je trenutno predizborni period. Većina čelnih ljudi u javnim kompanijama su iz stranaka, pa im je teško pričati na bilo koju temu, tako da se čeka ishod izbora", priča Smajo Karačić, generalni sekretar RS BiH.

Ne žalimo se. Naprotiv! Uživamo u velikom uspjehu, rekao Karačić

Skoro gostovanje Bjelorusiji i domaći ogled sa Danskom u tuzlanskom "Mejdanu" koštaće RS BiH oko 100.000 KM.

"Samo čarter let za Bjelorusiju košta 40.000 KM. Imamo dolazak igrača, njihov boravak u hotelu, treninzi u dvorani..., tako da će prve dvije utakmice kvalifikacija za "EURO 2016" iznositi oko 100.000. Potom do 5. oktobra moramo uplatiti 8.500 američkih dolara kotizacije za nastup na Svjetskom prvenstvu. Mislim da to nema nigdje osim u rukometu. Podatak da će samo tri prvoplasirane reprezentacije biti nagrađene, i to iz fonda koji iznosi 200.000 dolara, dovoljno govori. Svjetski šampion dobiće 100.000, vicešampion 60.000, a trećeplasirani 40.000 dolara. Zvuči nevjerovatno, ali je istina. Možda osvojimo barem bronzu, pa dobijemo tih mizernih 40.000 kao nagradu", u šali kaže Karačić.

Organizator svjetske smotre najboljih rukometaša dužan je da obezbijedi smještaj za 21 osobu po svakom učesniku. Prostom računicom jasno je da tu spada 16 igrača i pet službenih lica.

"Za svaku osobu mimo 21, koliko je IHF propisao, dan u Kataru plaća se oko 27 eura. Nama je uz igrače i stručni štab potrebno još barem desetak ljudi. Tamo će se boraviti najmanje 14 dana, pa smo prostom računicom došli do iznosa od oko 35.000 eura u te svrhe. Uz to, IHF je sada izmislio i neki 'Fond solidarnosti', pa će se za svakog igrača i svaki njegov dan u Kataru morati u taj fond uplatiti po 20 dolara. Gdje će taj novac ići nisu obrazložili. To je sramota IHF-a. Umjesto da su barem obezbijedili po 100.000 dolara nagrade za plasman na Svjetsko prvenstvo, oni još zarađuju na učesnicima. Kao da po kazni ideš tamo. Međutim, ne želimo da se žalimo. Naprotiv! Uživamo u velikom uspjehu naših rukometaša. Ponosni smo na njih i učinićemo sve da im osiguramo idealne uslove za pripreme kako bi na Svjetskom prvenstvu mogli na najljepši način da predstave našu zemlju", zaključuje Karačić.

Izabranici selektora Dragana Markovića pripreme za SP počeće između 18. i 20. decembra. Nakon boravka u Sarajevu 2. ili 3. januara preseliće na sedam dana u Mostar, a zatim finalni dio priprema obaviti u glavnom bh. gradu. SP u Kataru igraće se od 15. januara do 1. februara. BiH je u Grupi B sa Hrvatskom, Makedonijom, Austrijom, Tunisom i Iranom.

Za premije oko 100.000 KM

Bez obzira na ogromne troškove koji su pred njima, u RS BiH su odlučili da obezbijede premije za stručni štab i igrače za plasman na Svjetsko prvenstvo.

"Nismo još definitivno odlučili koliki će ko iznos dobiti. Ne mogu svi isto dobiti, nego ćemo uz konsultacije sa selektorom odrediti pojedinačne premije za igrače. Naravno, biće nagrađen i cijeli stručni štab. Do kraja ovog mjeseca svi će dobiti svoju premiju na račun. Ukupni iznos premije iznosiće oko 100.000 KM", rekao je Karačić.

Novi ugovor sa "Kempom"

Njemački proizvođač sportske opreme "Kemp" već osam godina oblači rukometnu reprezentaciju BiH. Međutim, plasmanom na SP naš savez dobiće novi mnogo povoljniji ugovor. U ponedjeljak delegacija RS BiH putuje u Njemačku na potpis novog ugovora.

"Do sada smo morali plaćati dio opreme koju smo dobijali od 'Kempe'. Sada ćemo svu potrebnu opremu dobijati besplatno. Uz to, napraviće nam posebno dizajnirane dresove za Svjetsko prvenstvo. Već smo im poslali naš prijedlog tog dizajna, pa ćemo zajedno odlučiti kako će izgledati novi dresovi", kaže Karačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije