Rukomet

"Gazprom" ostaje sponzor SEHA lige

"Gazprom" ostaje sponzor SEHA lige
"Gazprom" ostaje sponzor SEHA lige

Nakon sastanaka sa predstavnicima klubova i nacionalnih saveza, čelnici SEHA lige zaključili su da je prethodna sezona bila veoma uspješna.

Tom činjenicom posebno je zadovoljan generalni sponzor, ruski "Gazprom", koji je zainteresovan za produženje saradnje.

Najavljeno je da će do kraja godine biti potpisan novi četvorogodišnji ugovor o sponzorstvu između SEHA lige i "Gazproma", čime bi troškovi takmičenja bili pokriveni u narednih šest godina jer važeći ugovor traje još dvije.

"Skupština SEHA lige, klubovi i predstavnici nacionalnih saveza odali su nam priznanje za rad u proteklom periodu i dali zeleno svjetlo da nastavimo u istom ritmu. Ono što je, također, jako važno jeste da je naš generalni sponzor isto tako veoma zadovoljan i da je pokazao interes da nastavimo saradnju dodatne četiri godine. Time ćemo postići da će za svaki klub nastup u SEHA ligi predstavljati prestižno priznanje", rekao je Mihajlo Mihajlovski, predsjednik SEHA lige, i nastavio: "Prijedlog 'Gazproma' je da nam se naredne sezone priključi i turski šampion Bešiktaš, ruski plinski gigant ima poslovni interes u ovom dijelu Evrope. Taj prijedlog ćemo razmotriti i donijeti odluku na vrijeme, prije starta naredne sezone. Planiramo da do 15. juna znamo tačan broj klubova i sistem takmičenja za narednu sezonu. U ovom trenutku ne bih spekulisao o tome koji će klubovi to biti i hoće li biti novajlija jer je još rano. Odlučili smo i da se dva puta godišnje održava forum klubova, kako bismo od njih dobili povratnu informaciju o takmičenju. Termini će biti u junu i u toku prvenstvene pauze. Krajem ove godine znaće se ko će biti domaćin narednog finalnog turnira. Naša želja je da svake godine mijenjamo zemlju u kojoj će se igrati, ali i o tome ćemo još razgovarati. Do sada su domaćini bili Zagreb, Skoplje, Novi Sad i sada Vesprem. Svake godine turnir je sve bolje organizovan i mislim da smo sada jako blizu fajnal foru koji organizuje Evropska rukometna federacija u Ligi šampiona."

Siniša Ostojić, direktor SEHA lige, dodao je kako su u stalnom kontaktu sa čelnicima Evropske rukometne federacije (EHF), te kako su oni prezadovoljni time u šta se razvija regionalna liga.

"Stalno smo u kontaktu sa ljudima iz EHF-a i mogu reći da su jako zadovoljni kako izgleda SEHA u ovom trenutku. O eventualnom plasmanu šampiona naše lige u Ligu šampiona još  je rano govoriti. I EHF ulazi u novi projekat sa svojim elitnim takmičenjem, mijenjaju sistem takmičenja i čekaju da vide kako će to ići. Tek nakon prve sezone novog formata Lige šampiona moći ćemo razgovarati o eventualnom plasmanu našeg šampiona u to takmičenje. Sada nam to i nije prioritet jer gotovo svi naši klubovi igraju u Evropi", rekao je Ostojić.

Nema ispadanja iz lige

Razgovaralo se i o tome da li bi posljednjeplasirani tim trebalo da ispadne iz SEHA lige. No, ova ideja nije naišla na podršku.

"Ni klubovi, ni savezi se ne slažu s tim da posljednji tim ispada iz lige. Ta ideja postoji od samog početka, ali je problem i na koji bi način regulisali to pravilo. Stoga ni naredne sezone neće biti ispadanja iz SEHA lige", kaže Mihajlovski.

I dalje jedno mjesto za BiH

I naredne sezone naša zemlja bi trebalo da ima jednog predstavnika u regionalnoj rukometnoj ligi.

"Bez obzira ko bude šampion BiH, on će imati mjesto u SEHA ligi. Jedini uslov će biti da ispune kriterijume za nastup u regionalnoj ligi. Sve što je potrebno da uradi bh. šampion jeste da ima kvalitetan tim i stabilnu finansijsku situaciju. Uz to, treba da obezbijede i adekvatnu podlogu u svojoj dvorani, a sve ostale troškove putovanja, sudija i smještaja osiguraće SEHA liga. Ako niti jedan klub iz BiH ne može to da napravi, onda mi tu ništa ne možemo. Na sastanku u Vespremu bili su predstavnici Borca, koji su nam najavili da će moći ispuniti sve uslove. Iskreno se nadamo da će tako i biti", priča Agron Hajredi, potpredsjednik SEHA lige.

Svečana večera

Noć uoči posljednjeg dana finalnog turnira u Vespremu rukovodstvo SEHA lige organizovalo je svečanu večeru u hotelu "Betekins".

Veliki broj zvanica iz svijeta rukometa mogao je uživati i družiti se, te razmijeniti iskustva iz prethodne sezone SEHA lige. Prisutne je zabavljao novosadski bend "Frajle".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije