Rukomet

Imamo generaciju za velike stvari

Imamo generaciju za velike stvari
Imamo generaciju za velike stvari

Evropska rukometna federacija pokrenula je na svojoj zvaničnoj veb stranici (eurohandball.com) editorijal pod nazivom "Buduće zvijezde rukometa 2015". Zanimljivo mjesto među njima našao je i bh. reprezentativac Dejan Malinović, koji je na sebe skrenuo pažnju početkom ove godine sjajnim partijama na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Uz Malinovića, prema mišljenju EHF-a, među budućim zvijezdama evropskog rukometa su Nijemac Pol Druks, Hrvat Filip Ivić, Švajcarac Nikola Portner, Poljak Mihal Šiba, Austrijanac Nikola Bilik, Holanđanin Dario Polman, Čeh Mihal Kasal... Svi nabrojani su predstavljeni na zvaničnom sajtu EHF-a, pa tako i naš Malinović, koji trenutno igra za francuski Kretej, zajedno sa kapitenom bh. tima Muhamedom Toromanovićem.

Malinović je jedan od momaka koji je uspio BiH vratiti na veliku rukometnu scenu. Nastup na Svjetskom prvenstvu, smatra talentovani desni bek, samo je početak uspjeha našeg nacionalnog tima.

"Svjetsko prvenstvo je bilo spektakularno, nevjerovatno i nezaboravno iskustvo. Naravno, bilo mi je žao što nismo izborili plasman u nokaut fazu, ali to je bio naš debitantski nastup i mislim da, ipak, možemo biti zadovoljni. Na Svjetsko prvenstvo gledam kao na dobru podlogu za budućnost. Imamo generaciju jako talentovanih igrača i očekujem da možemo napraviti veliki rezultat", priča Malinović za EHF i nastavlja:

"Pokazali smo našim komšijama, Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji, da i mi možemo igrati vrhunski rukomet. Čvrsto vjerujem da ćemo u budućnosti napraviti velike stvari".

Nakon što je igrao za banjalučki Cepelin, te Izviđač i Borac M:tel, Malinović se otisnuo u inostranstvo. Kratko je bio u Mariboru i Meškovu, da bi ove sezone stigao u Kretej u jednu od najjačih evropskih liga.

"Napravio sam pravi potez dolaskom u Francusku, koja ima veoma izjednačenu i mnogo jaku ligu u kojoj praktično nema izrazitih favorita. Zadovoljan sam i svojim igrama, iako sam imao padova u formi, ali to je normalno za mlade igrače. Nadam se da će s vremenom biti puno bolje. Sa Kretejom sam imao loš prvi dio sezone u kojem smo izgubili puno važnih bodova. No, u ovom drugom dijelu sezone igramo odlično. Još nismo izgubili niti jedan bod. Imamo mladu ekipu sa nekoliko iskusnih igrača i mislim da ćemo iduće sezone biti puno bolji", smatra Malinović.

Mladi desni bek BiH rođen je u Banjaluci, istinskoj rukometnoj sredini. Grad na Vrbasu je iznjedrio veliki broj vrhunskih rukometaša, a Borac je 1976. bio šampion Evrope, a potom 1991. i osvajač Kupa IHF.

"Nikad nisam imao nekog idola, najbliži tome je bio Mladen Bojinović, također rođeni Banjalučanin. Naravno, i ja, kao i ostala djeca, sam želio da krenem njegovim putem. Igrač kojem se zaista divim i protiv koga sam imao zadovoljstvo da igram nekoliko puta je Žerom Fernandez. Po meni, on je besprijekoran. Uvijek sam išao korak po korak tokom svoje karijere. Naredna stepenica i velika želja koju ću, nadam se, ostvariti je da igram u Ligi šampiona. Sanjam da ću u budućnosti igrati u dresu nekog velikog kluba", zaključio je Malinović.

Izviđač ga napravio igračem

Malinović smatra da je tokom svoje dosadašnje karijere najviše profitirao tokom perioda provedenog u Izviđaču iz Ljubuškog.

"Rukomet sam počeo trenirati prije deset godina, a najviše sam naučio i napredovao u Izviđaču. Tokom boravka i igranja u Ljubuškom imao sam sreću da sam radio sa sjajnim trenerima. Mislim da su Josip Glavaš i Ilija Puljević mnogo toga popravili u mojoj igri i od mene napravili igrača", kaže Malinović.

  • 49 golova postigao je Malinović za Kretej u dosadašnjem dijelu prvenstva i treći je strijelac svoje ekipe

Lična karta

Datum rođenja: 12.4.1992.

Mjesto rođenja: Banjaluka

Visina: 191 cm

Težina: 94 kg

Reprezentacija: BiH

Klubovi: Cepelin, Izviđač, Borac M:tel, Maribor, Meškov, Kretej

Slobodno vrijeme: Knjige, filmovi, muzika

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije