Rukomet

Karačić: Savladaćemo Litvaniju i u Cazinu i u Kaunasu

Karačić: Savladaćemo Litvaniju i u Cazinu i u Kaunasu
Karačić: Savladaćemo Litvaniju i u Cazinu i u Kaunasu

Rukometna reprezentacija BiH u četvrtak će u Cazinu nastaviti kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, koje će 2016. godine biti održano u Poljskoj.

U susretu trećeg kola Grupe 2 bh. tim ugostiće Litvaniju.

Izabranici Dragana Markovića pred domaćom publikom žele osvojiti dva boda, a onda to isto ponoviti 3. maja u Kaunasu, kada će u četvrtom kolu odmjeriti snage sa istim rivalom.

Ako žele zadržati mjesto u svjetskoj, a samim tim i evropskoj rukometnoj eliti, onda bh. rukometaši susrete protiv selekcija kakva je Litvanija moraju rješavati u svoju korist. Ukoliko i osvoje sva četiri boda protiv Litvanaca, 11. juna u Zenici čekaće ih ključna utakmica za odlazak na "EURO 2016" protiv Bjelorusije. O jačini Grupe 2, iz koje, kao i iz ostalih kvalifikacionih, prva dva mjesta vode dalje, dovoljno govori činjenica da su u njoj tri učesnika posljednjeg Svjetskog prvenstva. Osim BiH u Kataru su nastupili Danska i Bjelorusija. Stoga je jasno da je pred Markovićevim izabranicima još dosta posla na putu do Poljske.

Bh. tim se za ogled sa Litvancima od nedjelje priprema u Bihaću, a selektor Marković je zadovoljan onim što je urađeno, bez obzira na to što su imali tek tri dana na raspolaganju. Zanimljivo, večernji trening koji su reprezentativci obavili bio je otvorenog tipa, a posmatralo ga je čak 400 navijača.

"Zaista je bilo sjajno pripremati se u Bihaću proteklih nekoliko dana. Na svakom koraku smo imali podršku od naših navijača, a posebno nas raduje što su ulaznice za ogled sa Litvanijom u Cazinu odavno rasprodate. Znači, biće puna dvorana, a onda je i našim igračima pravo uživanje igrati u takvom ambijentu", kaže Zuhdija Korkarić, pomoćni trener u stručnom štabu bh. selekcije.

Reprezentativci sa dosta optimizma iščekuju prvi susret sa Litvancima. Ono što posebno raduje je činjenica da su se ovog puta selektoru odazvali svi sa spiska koji je objavio, te da se niko ne žali na povrede.

"Mislimo samo o pobjedi. Ovo je prilika ne samo za dva boda, nego i da potvrdimo našu klasu. Ako smo zaista dobri, a smatram da jesmo, onda sa Litvanijom ne bi trebalo da imamo problema. Posebno u prvoj utakmici pred našom publikom. Navijači najavljuju spektakl, u šta ne sumnjam, a onda je na nama da im sjajnom partijom na parketu podarimo sigurnu pobjedu. Želimo da nakon ove dvije utakmice budemo u situaciji da sami odlučujemo o svojoj sudbini protiv Bjelorusije. Stoga se nadam da ćemo Litvaniju savladati i u Cazinu i u Kaunasu", rekao je Ivan Karačić, srednji bek bh. reprezentacije i bjeloruskog Meškova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije