Rukomet

Mario Blažević: Protiv Švedske će nam trebati i sreća

Mario Blažević: Protiv Švedske će nam trebati i sreća
Mario Blažević: Protiv Švedske će nam trebati i sreća

Svi znamo šta nas čeka. U ovom momentu su oni favoriti, ali mi ne idemo sa bijelom zastavom, kaže Mario Blažević, golman rukometne reprezentacije BiH, koju očekuje dvomeč sa Švedskom za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2017.

Nešto više od 15 dana je ostalo do prvog okršaja (12. jun Vaksio) baraža utakmice za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2017. između Švedske i BiH. Ovog vikenda će završnicom Lige prvaka i zvanično biti završena rukometna sezona, a već naradne sedmice je zakazano i okupljanje najboljih bh. rukometaša. Jedan od onih kojem još nije završena sezone je Mario Blažević. Golman "zmajeva" sa svojom ekipom CSM Bukurešti se bori za titulu prvaka Rumunije.

"Trenutno gubimo u finalnoj seriji sa 1:0 protiv Dinama. Odigrali smo katastrofalan prvi meč. Ništa nam nije išlo, njima jeste. Već danas igramo drugi susret i vjerujem kako ćemo izboriti majstoricu", kaže Blažević, koji je bez obzira na ishod finalnog meča izuzetno zadovoljan sezonom.

"Što se mene tiče, zadovoljan sam. Isto tako klub je ispunio sve ciljeve, igrali smo grupnu fazu EHF kupa, osvojili smo Kup i sada igramo finale za prvaka. Iza nas je savršena sezone s kojom su svi u klubu zadovoljni", ističe jedan od junaka kvalifikacija za odlazak na SP u Francuskoj naredne godine. Blažević kao i većina njegovih saigrača jedva čeka okupljanje naredne sedmice u Mostaru:

"Neki su već završili sezonu i vidim već je počelo zagrijavanje za Švedsku. Svi jedva čekamo da se vidimo i počnemo sa pripremama. Imaćemo dovoljno vremena da se što bolje spremimo."

Bivši golman banjalučkog Borca ističe da je manje-više sve rečeno što se tiče šansi protiv favorizirane Švedske.

"Vidimo svoju šansu i uz malo sportske sreće možemo do dobrog rezultata. Tome ćemo težiti, pa vidjećemo kako će se završiti", rekao je tridesetdevetogodišnji Banjalučanin.

Bivši golman Borca žali što su "crveno-plavi" nakon tri godine dominacije u bh. rukometu prepustili titulu Izviđaču.

"Navijao sam za Borac, koji je imao dosta turbulentnu sezonu i to je dosta uticalo na konačan plasman. Izviđač je zasluženo osvojio titulu. Imaju dobru mladu generaciju koja je dugo na okupu", zaključio je Blažević, koji na kraju nije mogao dati odgovor ko će za vikend postati novi prvak Evrope.

"Na finalnom turniru su izjednačene ekipe, tako da je nezahvalno prognozirati. Gotovo svake godine vidimo neko iznenađenje. Možda bi ipak malo prednost dao Vespremu koji je najviše pokazao ove sezone. Dosta su u vrhu, puno ulažu, a na kraju volio bih i zbog Mirsada Terzića da osvoji Ligu prvaka."

Revanš meč rukometaša BiH i Švedske biće odigran 15. juna u dvorani "Mirza Delibašić - Skenderija".

"Za razliku od ranijih godina, ovoga puta se 'Skenderija' pokazala kao najbolje rješenje za odigravanje utakmice baraža. Nadamo se punim tribinama i velikoj podršci našim rukometašima u nastojanju da prirede iznenađenje i eliminišu velikog rivala, te se po drugi put zaredom plasiraju na Svjetsko prvenstvo", kaže generalni sekretar RS BiH Smajo Karačić.

Poznat spisak Šveđana

Selektorski dvojac na klupi Švedske Ola Lindgren i Stefan Olson objavio je spisak od 16 rukometaša na koje će računati za baraž za Svjetsko prvenstvo protiv BiH 12. i 15. juna. Šveđani su vratili iskusnog Kima Andersona (33).

Na spisku se nalaze: golmani: Matias Anderson (Flensburg), Mikel Apelgren (Leven); krila: Fredrik Petersen (Malmo), Đeri Tolbring (Kristianstad), Niklas Ekberg (Kil), Matias Zakrison (Fukse); bekovi: Markus Olson (Skjern), Jonatan Stenbaken (Lemgo), Jim Gotfridson (Flensburg), Đasper Konradson (Alignsas), Kim Anderson (Jštad), Johan Jakobson (Flensburg), Lukas Nilson (Jštad); pivoti: Andreas Nilson (Vesprem), Đasper Nilsen (Fukse) i Tobias Karlson (Flensburg).

Ola Lindgren, selektor Švedske

Idemo u baraž protiv BiH i na Olimpijske igre u Riju sa velikim samopouzdanjem. Cilj je jasan, plasman na SP i medalja u Riju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije