Rukomet

Marković: "Potući" ćemo se sa Dancima

Marković: "Potući" ćemo se sa Dancima
Marković: "Potući" ćemo se sa Dancima

Rukometna reprezentacija BiH u srijedu je nastavila niz odličnih rezultata. U Minsku je protiv Bjelorusije odigrala neriješeno (25:25) i tako stigla do velikog boda u prvom kolu Grupe 2 kvalifikacija za "EURO 2016".

Bod iz Minska dobiće na težini tek u nastavku borbe za odlazak na "EURO 2016", jer BiH dočekuje Bjelorusiju naredne godine. Sada su Marković i njegovi izabranici potpuno okrenuti i fokusirani na veliku Dansku, koja im stiže na megdan u Tuzlu 2. novembra. Iako se zna ko je favorit u ovom ogledu, bh. reprezentacija u posljednje vrijeme taj epitet nikome ne priznaje. Tako je favorizovani Island eliminisan iz baraža za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2015, a u srijedu je Bjelorusija morala da bude sretna što je osvojila bod na svom parketu. Stoga ne bi čudilo da u grotlu tuzlanskog "Mejdana" padnu i Danci, aktuelni vicešampioni svijeta i Evrope. Naravno, za taj podvig biće potrebna idealna izvedba naših rukometaša, a toga su svi u bh. redovima svjesni.

"Moram biti zadovoljan bodom iz Minska. Ipak, je Bjelorusija bila favorit uoči našeg ogleda. Rijetko ko na njihovom parketu uspije izvući neki bod, a mi smo remijem pokazali da polako ulazimo u visoko rukometno društvo. Sada moramo nastaviti u istom ritmu ne smije biti opuštanja, posebno jer nas čeka velika utakmica u nedjelju sa Danskom. Nikome ne želim unaprijed priznati da je bolji od nas, tako će biti i sa Dancima. Ponovo ćemo se 'potući' i dati naš maksimum, pa ćemo vidjeti hoće li nam to biti dovoljno za neki bod. Iskreno, opet bih bio zadovoljan remijem, ali ćemo ići na pobjedu", kaže vječiti optimista Dragan Marković.

Vremena za pripreme pred ogled sa Dancima je jako malo. Bh. tim se u četvrtak poslijepodne vratio u Sarajevo, a danas će krenuti put Tuzle, gdje će obaviti nekoliko treninga.

Bod iz Minska nam može olakšati posao u nastavku kvalifikacija

"S obzirom na ono što smo prikazali protiv Bjelorusije možemo žaliti što nismo pobijedili. Bili smo pravi tim. Mnogi nisu očekivali da ćemo išta napraviti u Minsku, tako da je ovaj remi zaista veliki rezultat. Bod nam može olakšati posao u nastavku kvalifikacija. Već u nedjelju nas čeka ogled sa Danskom. Svi znamo šta oni trenutno predstavljaju u svijetu rukometa. Definitivno se radi o sjajnom rivalu, ali se nadam da možemo nastaviti s našim sjajnim partijama i protiv njih. Uz pun 'Mejdan' i gromoglasnu podršku sa tribina možda možemo do pozitivnog rezultata", rekao je mladi Josip Perić, koji je odigrao odličnu utakmicu u Minsku.

Dejan Perić, v.d. selektora Srbije, imao je uspješan debi na klupi "orlova". U prvom kolu Grupe 4 Srbija je u beogradskom "Pioniru" 25:21 savladala Crnu Goru. Srbiju su do trijumfa predvodili Darko Đukić i Marko Vujin sa po sedam golova. Na drugoj strani Fahrudin Melić je postigao šest golova.

"Pobedili smo kao tim i golovi nisu bili toliko važni. Ponosan sam na igrače, jer su bili u funkciji tima i na tome im čestitam", izjavio je Perić.

Bivši golman odao je priznanje i publici, koju su, kako je naveo, igrači uspjeli da motivišu i probude im impuls za pravo navijanje. Selektor je čestitao selekciji Crne Gore na korektnoj i fer igri, istakavši da je utakmica odigrana u pravom sportskom duhu. Perić je dodao da je Srbija mogla i bolje da odigra, da to nije bio posebno visok kvalitet, ali da je ono što je pružila bilo dovoljno za trijumf.

"Ima tu još dosta prostora za napredak, potrudićemo se da neke 'crne rupe' zatvorimo. Ne zaboravite da ekipa od maja nije bila na okupu. Najvažnije je da su oni puni želje da pruže nešto zajednički i da ostvare cilj i plasiraju se na Evropsko prvenstvo", naveo je Perić.

Marko Vujin je, takođe, zahvalio publici na podršci, čestitao Periću na dobroj taktici i crnogorskim rukometašima na korektnoj igri.

"U drugom poluvremenu bili smo bolji, iako nismo iskoristili mnogo stopostotnih šansi. Presrećni smo zbog pobede i nadam se nastavku uspešnog niza", rekao je Vujin i posebno apostrofirao Darka Đukića, najboljeg pojedinca utakmice:

"Čestitam mu na fenomenalnoj igri. Trudiću se da budem na visokom nivou na kojem u poslednje vreme, iskreno, nisam bio, jer smo za dve godine promenili tri selektora."

U drugom kolu Srbija putuje na megdan Izraelu, dok Crna Gora dočekuje Island.

Prvo kolo

Grupa 1: Norveška - Turska 36:27, Hrvatska - Holandija sinoć; Grupa 2: Bjelorusija - BiH 25:25, Danska - Litvanija večeras; Grupa 3: Slovenija - Slovačka 31:25, Švedska - Letonija večeras; Grupa 4: Srbija - Crna Gora 25:21, Island - Izrael 36:19; Grupa 5: Mađarska - Portugal 31:30, Rusija - Ukrajina 28. aprila 2015; Grupa 6: Makedonija - Švajcarska 27:20, Francuska - Češka večeras; Grupa 7: Njemačka - Finska 30:18, Španija - Austrija 27:16.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije