Rukomet

Na Island po senzaciju

Na Island po senzaciju
Na Island po senzaciju

Ovog vikenda širom Evrope odigraće se devet revanš utakmica baraža za Svjetsko prvenstvo rukometaša, koje će 2015. biti održano u Kataru.

Naravno, susret koji privlači najviše pažnje naše javnosti biće igran u Rejkjaviku, gdje će BiH protiv Islanda braniti plus jedan iz Sarajeva (33:32). Dragan Marković, selektor bh. tima, i njegovi izabranici pred polazak na daleki sjever Evrope najavili su da idu po senzaciju. Bh. rukometaši puni optimizma otputovali su u petak za Rejkjavik, gdje će u subotu obaviti dva treninga, te u nedjelju s početkom u 19.15 po našem vremenu (17.15 po lokalnom) istrčati na megdan favorizovanom Islandu.

"Protekle sedmice smo pakleno radili na krilima velike pobjede koju smo ostvarili u prvoj utakmici. Najviše smo vremena utrošili na popravljanje grešaka koje smo pravili i koje moramo svesti na minimum ako želimo slaviti na Islandu. Momci su zaista sjajno prihvatili sve obaveze i sto posto spremni dočekuju revanš u Rejkjaviku. Njihovo raspoloženje i velika želja da se domognu Svjetskog prvenstva daje mi optimizam. Mislim da su u stanju prirediti veliko iznenađenje i konačno nas odvesti na veliko takmičenje", rekao je Zuhdija Korkarić, asistent selektora Markovića.

I neke od selekcija iz našeg regiona za vikend će pokušati izboriti svoje mjesto među 24 učesnika najveće svjetske rukometne smotre. Srbija je u najboljoj poziciji, jer na revanš u Češku Republiku putuje sa zalihom od čak osam golova, jer su u Nišu slavili 23:15. I Makedonija je napravila odličan posao u prvom susretu. U Atini su Grčku savladali 27:25, tako da bi revanš u paklenoj atmosferi skopske dvorane "Boris Trajkovski" trebalo da bude formalnost. Za razliku od njih, dosta teži put do Katara, kao i BiH, čeka Crnu Goru i Sloveniju. Crnogorci imaju plus jedan (28:27) iz domaćeg ogleda sa Bjelorusijom, pa se može očekivati veoma uzbudljiv revanš u Minsku. Pred Slovencima je veliki izazov. U Mađarskoj su poraženi 22:25, pa će u nedjelju u Velenju pokušati napraviti podvig protiv velikog protivnika. Od reprezentacija iz bivše Jugoslavije jedino je Hrvatska, zahvaljujući četvrtom mjestu sa posljednjeg Evropskog prvenstva, već ostvarila plasman na SP u Kataru.

Revanš susreti: subota: Njemačka - Poljska (prva utakmica 24:25), Češka - Srbija (15:23), Litvanija - Rusija (22:30), Norveška - Austrija (26:28); nedjelja: Island - BiH (32:33), Švedska - Rumunija (25:24), Makedonija - Grčka (27:25), Bjelorusija - Crna Gora (27:28).

Još 12 slobodnih mjesta

Na SP u Kataru od 15. januara do 1. februara 2015. igraće 24 reprezentacije. Polovina učesnika je već poznata, pa je upražnjeno još 12 mjesta o kojih čak devet pripada Evropi. Preostale tri selekcije biće poznate nakon Panamerčkog prvenstva krajem juna. Zasad su plasman na SP osigurali: svjetski šampion Španija, Francuska, Danska, Hrvatska (Evropa), domaćin Katar, Bahrein, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati (Azija), Alžir, Egipat, Tunis (Afrika) i Australija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije