Rukomet

Nesloga zbog Sloge

Nesloga zbog Sloge
Nesloga zbog Sloge

Ne stišava se bura zbog odustajanja Rukometnog kluba Sloga od nastupa na 48. TV turniru šampiona u Doboju, a odluka da upražnjeno mjesto zauzme Derventa samo je još više rasplamsala strasti.

Jovo Jović, predsjednik Upravnog odbora RK Sloga, koji je u poplavama pretrpio veliku štetu i svoj status u Premijer ligi BiH zamrznuo na godinu dana, a igrače pustio na pozajmicu u druge klubove, nije želio obrazložiti zašto klub ne učestvuje na turniru, nego je medijima dostavio pismo koje je svojevremeno uputio gradonačelniku Doboja Obrenu Petroviću.

U pismu se, između ostalog, navodi da je "Upravni odbor pokušao da okupi ekipu za nastup na turniru, ali je došlo do burne reakcije javnosti i neslaganja u UO", te da "moraju otkazati učešće na turniru".

Goran Stojić, član UO Sloge, međutim tvrdi da je prije mjesec dana na sjednici UO bilo govora da bi na turniru trebalo da nastupi ekipa Sloge sa igračima koji su u klubu i na pozajmici.

"Međutim, samo dva dana nakon tog sastanka Enes Suljkanović (predsjednik Izvršnog odbora turnira) obratio se javnosti, izabrao je ekipu i trenera, iako nije ni član kluba. Poslije toga je nastalo veliko nezadovoljstvo među bivšim igračima, veteranima, među onima koji prate rukomet. Ovo je jedinstven slučaj u istoriji sporta da neko ko nije član kluba određuje i trenere i igrače, posebno kada se govori o ekipi sa rejtingom kakva je Sloga", izjavio je Stojić.

On je dodao da je potom na sjednici UO rečeno da neće biti prihvaćeno da Sloga učestvuje u sastavu koji odredi Suljkanović, koji nije ni član kluba, ni član Skupštine kluba.

Sloga je samu sebe eliminisala sa turnira, poručuje Enes Suljkanović, jer je odlučila da ne učestvuje, a nakon što je zamrzla svoj status, pa je izbor pao na klub iz Dervente.

"Šta mislite da je došla Bosna, kakva bi se digla frka?! Ili da je došao Čelik?! Jedino opravdanje što je izabrana Derventa je što tamo igra šest momaka iz Doboja i što je trener (Zoran Dokić) iz Doboja, to je jedna kompletna ekipa, a Sloga nema igrača. Ko će igrati, zamrzla je svoj status", izjavio je Suljkanović.

"Ovo je jedan od najvećih promašaja ovdašnjih sportskih radnika", smatra Slobodan Puhalo, novinar u penziji koji od 1972. godine prati turnir, jer je Sloga i kada je bila u najnižem rangu takmičenja nastupala na turniru, koji ju je izgradio u jugoslovenskog prvoligaša, potom u finalistu evropskog Kupa kupova i na kraju šampiona BiH 2012.

"Očigledno je da je turnir sada na neki način razgradio Slogu, uništio je i nje nema uopšte ni na papiru. Prije izvjesnog vremena su govorili da će Sloga nastupiti na turniru i da će je trenirati Zoran Dokić, koji trenira Derventu?! Mislim, to je stvarno nezamislivo. Onda je sada napravljena još veća glupost, još veći promašaj da Sloga ne učestvuje, i da učestvuje Derventa. Nemamo ništa protiv, ali izgleda da je to pripreman teren da se na takav način Sloga izbaci, da bi Derventa učestvovala na turniru. To nije smjelo da se dogodi, i ovo je put kojim Sloga ide u propast", smatra Puhalo.

On se zapitao šta će Uprava kluba da radi kada "Enes Suljkanović, koji nije član kluba, sebi dozvoljava takve stvari i donosi odluke" i da "mu to dopuštaju svi ostali", te istakao da ovdašnja rukometna javnost, ljubitelji ovog sporta, brenda Doboja, to ne odobravaju.

Obren Petrović, gradonačelnik Doboja, kaže da mu je cilj bio "da se sa malo para organizuje turnir ".

"Ali vidim da i tu ima problema, da li će se do početka turnira, do utorka, nešto dogovoriti, vjerujem da će do toga doći, ako dođe Sloga će učestvovati i to će biti dobra stvar", kazao je Petrović.

Ono što je zasad sigurno je da će prošlogodišnji pobjednik, slovački Tatran Prešov, braniti trofej na turniru koji će biti održan od 19. do 23. avgusta, a osim njega za titulu će se boriti i poljski klub Azot Pulavi, koji trenira Dragan Marković, selektor rukometne reprezentacije BiH, prvak Turske Bešiktaš, prvak Tunisa Esperanca, reprezentacija Irana, Metaloplastika iz Šapca i banjalučki Borac.

Na dobojskom turniru je do sada učestvovalo preko stotinu ekipa iz 32 države sa evropskog i afričkog kontinenta, a od februara 2011. je uvršten u zvanični kalendar takmičenja Međunarodne rukometne federacije (IHF)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije