Rukomet

Rukometaši Vogošće žele na vrh

Rukometaši Vogošće žele na vrh
Rukometaši Vogošće žele na vrh

Iako se još ne zna kada će početi nova sezona u Premijer ligi BiH za rukometaše, većina klubova odavno se priprema za njen start.

Tačan datum bi mogao biti poznat nakon sutrašnje sjednice Izvršnog odbora RS BiH. Naravno, u klubovima se nadaju da će to biti prvi ili drugi vikend septembra jer je tako bilo prethodnih godina.

Jedan od timova koji bi mogao biti pozitivno iznenađenje u Premijer ligi i Kupu BiH svakako je Vogošća Poljine Hils, koji se dosta pojačao ovog ljeta. Na klupu je stigao nekadašnji bh. reprezentativac Danijel Riđić, koji je ranije vodio Konjuh i bio asistent Irfanu Smajlagiću u sarajevskoj Bosni. Igrački kadar Vogošćani su pojačali iskusnim Adnanom Šabanovićem, koji je tokom svoje bogate karijere branio i za slavni Atletiko Madrid. Osim njega, stigao je aktuelni bh. reprezentativac Alen Ovčina, koji se vratio iz Katara. Došli su još Haris Dedajić, Aleksandar Škorić i Jasmin Čatić, pa je uz starosjedioce napravljena respektabilna ekipa za naše uslove.

"Problem i nama, kao i svim ostalim klubovima predstavlja činjenica da još ne znamo kad kreće liga. Pripremamo se kao da će to biti prvog vikenda u septembru, ali kod nas se nikad ne zna. U ovoj situaciji treniramo, a ne znamo za kada treba da tempiramo formu, ali šta da se radi. Možemo se samo nadati da će čelnici saveza uskoro odrediti datum početka Premijer lige, ali i sistem takmičenja", kaže Riđić i nastavlja: "Odigrali smo nekoliko kontrolnih utakmica, momci zaista vrijedno treniraju i nemam nikakvih primjedbi. Novajlije su se dosta dobro uklopile, dolaskom Ovčine smo ojačali i tu našu lijevu stranu, tako da sam zadovoljan. Jedino nam nedostaje još prijateljskih utakmica kako bismo se dodatno uigrali. Dogovorili smo jednu sa tuzlanskom Slobodom naredne sedmice, a nastojaćemo pronaći još barem jednog rivala. Nemamo nikakvih povreda, što je najvažnije, tako da bi trebalo spremni da dočekamo start sezone."

Vogošća će ove godine, osim u domaćim takmičenjima, prvi put izaći na međunarodnu scenu. Predstavljaće našu zemlju u Čelendž kupu u kojem će se u drugom kolu sastati sa slovačkim timom Povaška Bistrica.

"Radi se o organizovanom klubu čiji budžet iznosi 430.000 eura. To sve govori o njima. Samo iz gradskog proračuna dobijaju 150.000 eura, dok ostalo obezbjeđuju kroz sponzorske ugovore. Prošle sezone su dobili jednom Tatran, koji se sada u Doboju poigravao sa našim klubovima. Na kraju su finalnu seriju izgubili sa 1:3, ali su jako ozbiljna ekipa. Probaćemo do oktobra da ih dobro analiziramo i pokušamo proći dalje. U domaćim takmičenjima imamo velike ambicije. U ligi želimo biti među tri, a u Kupu otići što dalje", završava Riđić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije