Rukomet

Senjanin Maglajlija: Mora se napraviti rez

Senjanin Maglajlija: Mora se napraviti rez
Senjanin Maglajlija: Mora se napraviti rez

Generalno smo dotakli dno dna i nešto se hitno mora uraditi. Na potezu su čelnici Rukometnog saveza BiH koji definitivno moraju napraviti rez, kako bi se nešto promijenilo. Naravno, logično je da prvo stručni štab ode, jer je to uvijek tako, smatra Senjanin Maglajlija, sportski direktor rukometne reprezentacije BiH.

Nakon debakla u dvomeču sa Estonijom i potpuno izgubljenih šansi za odlazak na Evropsko prvenstvo 2012. u Srbiji jasno je da se u bh. timu mora hitno nešto mijenjati. Vojislav Rađa sa svojim stručnim štabom najodgovorniji je za rezultate koje je reprezentacija ostvarila, ali se ne smije zaboraviti da i igrači nose veliki dio odgovornosti. Jer izgubiti dva puta zaredom od totalnog autsajdera Estonije mora navesti i reprezentativce na razmišljanje o svojim igračkim vrijednostima. 

"Struka je prva na udaru. To je uvijek tako u svim sportovima, pa i u rukometu. Isto tako kada se postižu dobri rezultati najveća slava ide stručnom štabu. Dakle, jasno je da lošije od ovoga ne možemo, jer smo počeli gubiti od reprezentacija slabije rangiranih od nas. Ne kažem da je Rađa isključivi krivac, ali tako ide i selektor je prvi čovjek kojeg treba smijeniti. Rezultat sve govori i nema tu nijedne stvari za koju se možeš uhvatiti i reći da ovako treba nastaviti. Potom novom stručnom štabu dati odriješene ruke da vide ko uopšte od aktuelnih reprezentativaca zadovoljava kriterije", priča Maglajlija.

Od dolaska na mjesto sportskog direktora Maglajlija se susreo sa brojnim problemima. Prije svega sa činjenicom da trojica standardnih reprezentativaca Mirsad Terzić, Damir Doborac i Muhamed Toromanović ne žele igrati dok je Rađa selektor.

"Nisam vidio nijedne pozitivne stvari u reprezentaciji. Od lošeg izdanja u prijateljskoj utakmici sa Srbijom, preko nesporazuma sa igračima do poraza od Estonije. Iskreno meni taj potez igrača da ne igraju nije legao. Smatram da su se trebali odazvati pozivu i pokušavao sam ih ubijediti da je to ispravna odluka. Međutim, očigledno sam naišao na nepremostive stvari u njihovoj glavi još iz ranijeg perioda. Sa druge strane, Rađa je tu imao dobre namjere. Htio im je dati do znanja da su neke stvari nedopustive u reprezentaciji. Međutim, čini mi se da to nije na najbolji način urađeno. Nije se gledao interes reprezentacije."

Na potezu je Izvršni odbor RS BiH, koji će se sastati u četvrtak. Sjednicu je sazvao Mirsad Sirćo, aktuelni predsjednik Saveza koji ne krije svoj stav da Rađu treba smijeniti. Za takvu odluku biće potrebno devet glasova od 11 koliko članova ima IO.

Izvršni odbor

U Izvršnom odboru RS BiH su tri člana Predsjedništva: Mirsad Sirćo, Stanislav Mucić i Zdravko Miličević, te članovi Dušan Popović, Mirsad Purivatra, Jasmin Omerefendić, Slobodan Zadro, Dragan Miličević, Igor Babić, Hamid Bahto i Aleksandar Miljuš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije