Rukomet

Žao mi je što je BiH ispala

Žao mi je što je BiH ispala
Žao mi je što je BiH ispala

Nekada najbolji rukometaš svijeta Veselin Vujović, koji sada obavlja funkciju šefa stručnog štaba PPD Zagreb, napisao je u kolumni za Index da mu je žao što je BiH ispala u prvom krugu takmičenja na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

"Pokazalo se da sam bio prilično precizan u prognozama koje sam dao prije turnira. Rekao sam da će poredak reprezentacija u Grupi B biti ovakav, jedino nisam bio siguran ko će kao četvrti ići dalje: Bosna ili Tunis. Žao mi je što je BiH ispala, posebno jer je pred kraj susreta s Tunisom imala rezultat koji bi je odveo dalje. Šteta", napisao je crnogorski stručnjak.

Vujović je uoči planetarne smotre bio jedan od rijetkih koji je smatrao da Danci neće biti favoriti za medalju.

"Prognozirao sam da Dance ne vidim u ulozi favorita, a partije koje su pružili na ovom turniru sugerišu da sam bio u pravu. Njemačku i Island, koji su na mala vrata upali na ovo prvenstvo, istakao sam kao moguća iznenađenja i bio sam u pravu", stoji u Vujovićevoj kolumni.

Prema njegovom mišljenju, utakmica između Hrvatske i Makedonije je po svemu opravdala epitet balkanskog derbija:

"Jedna i druga reprezentacija su pokazale i dokazale da su najbolje u svojoj grupi i pošteno je bilo da baš one odigraju meč za poziciju broj 1. Ne možemo tvrditi da smo gledali neki vrhunski rukomet. Neko će mi možda i zamjeriti na ovome što ću reći, ali i s jedne i s druge strane je u nekoliko navrata bilo početničkih grešaka. Ipak, Hrvatska je opravdala ulogu favorita, pokazala je da se iz utakmice u utakmicu diže, da igra sve bolje".

Vujović je naglasio da je Domagoj Duvnjak bio jezičak na vagi koji je presudio na stranu "kauboja":

"Svi znaju da je Duvnjak pokretačka mašina Hrvatske, no Goluža je imao raspoložen sastav koji je kompenzovao činjenicu da Domagoj dobrim dijelom susreta nije bio u svom najboljem izdanju. Tranzicija u igri Hrvatske bila je fantastična. Kontru i polukontru Makedonci nisu mogli da prate, a onog trenutka kada se i Duvnjak probudio, bilo je jasno da je ova priča za Makedoniju završena".

Vujović je prokomentarisao i igru Šveđana, koji su u prva tri kola upisali tri ubjedljive pobjede:

"Iako u svojoj grupi Šveđani izgledaju goropadno, uvjeren sam da je to samo privid jer oni su u grupi, a to tvrdim iz iskustva, s bezličnim reprezentacijama, na kojima se nije problem iživljavati. Vidjećete kad im na megdan dođu prave i ozbiljne ekipe kako će to izgledati. Međutim, drago mi je da se švedski rukomet digao. Nakon one slavne generacije, koja je bila jedna od najboljih svih vremena, njih nije bilo nigdje. A jaka i konkurentna Švedska nužno je potrebna svjetskom rukometu".

Za kraj, trener Zagreba je pohvalio južnoameričke reprezentacije Brazil i Argentinu.

"Svi mi koji pratimo rukomet znamo da Brazilci više nisu mačji kašalj. Zaboravite to! Njihov rukomet se strašno digao i jako mi se sviđa kako igraju i oni i Argentinci", zaključio je Vujović.

Kamenica: Vidjelo se da nemamo iskustva

Iskusni rukometni stručnjak Kasim Kamenica rekao je za Klix da je najveći problem bh. reprezentacije nedostatak iskustva.

"Odmah se vidjelo da nemamo iskustvo nastupa na velikim takmičenjima. To se odrazilo na svim dosadašnjim utakmicama", rekao je Kamenica i dodao:

"Puno nam znači plasman na SP. No, mi živimo u podneblju gdje od toga napravimo smak svijeta. Prvo kažemo da je plasman veliki uspjeh, a onda smo veoma razočarani što nismo prošli dalje. Bili smo u ravnopravnoj poziciji da prođemo, ali nismo. Sad je važno ići na kontinuitet nastupa na velikim takmičenjima".

Valero Rivera ništa ne zamjera igračima

Najtrofejniji rukometni trener svijeta Valero Rivera, koji na Svjetskom prvenstvu s uspjehom vodi selekciju Katara, izjavio je da je zadovoljan igrom svog tima u duelu sa Špancima, iako je "furija" slavila pobjedu u derbiju 4. kola Grupe A.

"Igrali smo veoma dobro protiv jedne od najboljih svjetskih ekipa. Nemam šta da zamjerim svojim igračima. Borili su se maksimalno, ali Španija je bila za nijansu bolja. Okrećemo se duelu sa Bjelorusijom. Ako dobijemo tu utakmicu bićemo najvjerovatnije drugi u grupi, a to je veliki uspjeh", rekao je Rivera.

Španski stručnjak predvodio je "crvenu furiju" do titule svjetskog šampiona 2013. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije