Rukomet

Zdravko Rađenović: Boli me ovakvo stanje u Borcu

Zdravko Rađenović: Boli me ovakvo stanje u Borcu
Zdravko Rađenović: Boli me ovakvo stanje u Borcu

Legendarni rukometaš Zdravko Rađenović izjavio je u ekskluzivnom razgovoru za "Nezavisne" da ga pogađa ovakvo stanje u Borcu i da bi nešto pod hitno trebalo da se uradi kako bi "crveno-plavi" konačno krenuli putem napretka.

Osvajač zlatne olimpijske medalje sa OI u Los Anđelesu 1984. i član generacije Borca koja se 1976. godine popela na krov Evrope, čak šest godina nije davao izjave za medije, ali sada je osjetio potrebu da za naš list kaže ono što mu je na duši.

"Boli me ovakvo stanje u klubu, uostalom kao i sve bivše i sadašnje članove kluba. Boli i navijače koji su očekivali rezultat i koji su se vratili u 'Borik', a Borac im nije vratio ništa. Rezultati su u posljednje vrijeme katastrofalni i neko bi zbog toga morao da snosi posljedice", jasan je Rađenović, vjerovatno najbolji rukometaš Borca svih vremena.

NN: Ko je konkretno kriv za ovakvo stanje u Borcu?

RAĐENOVIĆ: Ne može se krivica svaliti na nekog pojedinca. To je celi lanac u kojem su svi podjednako odgovorni, od direktora preko Uprave, do trenera i igrača. Sve to, sada, treba da se postavi na svoje mesto kako bi klub konačno stigao do uspeha.

NN: Kako, po Vašem mišljenju, Borac može da izađe iz nezavidne situacije?

RAĐENOVIĆ: Upravni odbor treba pod hitno da utvrdi pravo stanje u klubu. Mora se definisati ko će igrati za Borac u narednoj sezoni, ko će biti novi trener i sa kojim finansijama klub raspolaže. Treba, takođe, analizirati i uspeh i neuspeh. Uspeh je što je Borac vratio publiku, a neuspeh što, nažalost, ponovo nismo osvojili titulu. Propuštena je idealna prilika da klub, posle toliko vremena, rezultatski stane na noge i da se počne razmišljati o evropskom Borcu, koji su sadašnji čelnici najavljivali pre pet ili šest godina. Moram da kažem i to da ova prepucavanja pojedinaca po medijima, koja vidimo u poslednje vreme, nisu dobra za Borac. Ona ne vode ničemu, već samo štete ugledu kluba.

NN: Kako ocjenjujete rad sa mladima u banjalučkom klubu?

RAĐENOVIĆ: Koliko sam pratio, Borac nije napravio nijednog igrača u poslednjih nekoliko godina, a to je, po mom mišljenju, katastrofa. Borčeva škola rukometa bila je poznata u celom svetu, a sada postoji samo na papiru. Mislim da bi pravo rešenje bilo da Borac uspostavi saradnju sa Školom rukometa "Golić - Šarić". Talenata kod nas ima, samo treba kvalitetno raditi sa njima, a poslednji primer je Dejan Malinović, kojeg je Borac pustio u Izviđač.

NN: Kako komentarišete činjenicu da je Borac možda jedini klub na svijetu u kojem se bivši vrhunski igrači ništa ne pitaju?

RAĐENOVIĆ: I to dovoljno govori kako Borac trenutno funkcioniše. Skupština je još prije skoro tri godine donela odluku da bude formiran savet veterana kluba, što do sada nije urađeno. Nema nas puno, ali ima dovoljno da bismo savetima pomogli klubu. Ljudi koji trenutno vode Borac misle da smo im mi opozicija, što je totalno pogrešno. Nikada nismo javno kritikovali rad Uprave, trenera, ni igru igrača. Borac nema opoziciju.

NN: Kada ste posljednji put ušli u prostorije kluba?

RAĐENOVIĆ: Prije šest godina sam napustio Upravni odbor i od tada više nisam ušao u klub.

  • 137  utakmica odigrao je Zdravko Rađenović za reprezentaciju Jugoslavije i postigao 369 golova.
  • 1973. godine Rađenović je došao u banjalučki Borac iz riječkog Kvarnera. Imao je tada 21 godinu. Karijeru je počeo u Tekstilcu iz rodne mu Bačke Palanke, a igrao je još i za njemački MTSV Švabing.
  • 3 gola postigao je Rađenović na debiju za Borac protiv Krivaje u Zavidovićima 22. septembra 1973. godine.

Trofeji

Pored zlatne olimpijske medalje, Zdravko Rađenović je u dresu Jugoslavije osvojio još svjetsko srebro i bronzu, te dva zlata na Mediteranskim igrama. Sa Borcem je četiri puta bio šampion i isto toliko puta pobjednik Kupa bivše države, a jedini je učestvovao u osvajanju Kupa šampiona i Kupa IHF sa Banjalučanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije