Sportovi na vodi

Đukin za NEZAVISNE: Žao mi je, čekam kaznu

Đukin za NEZAVISNE: Žao mi je, čekam kaznu
Đukin za NEZAVISNE: Žao mi je, čekam kaznu

Stefan Đukin, bh. kajakaš, kaje se zbog pozitivnog doping testa na marihuanu.

Iz Svjetske antidoping agencije (WADA) stiglo je obavještenje da je kod Đukina pronađena zabranjena supstanca Carboxy - THC iz grupe kanabinoida.

"Nemam šta reći. Žao mi je zbog toga što se desilo. Nisam to uradio zbog takmičenja i postizanja boljih rezultata. Sada čekam kaznu", rekao je kratko dvadesetdvogodišnji Đukin za "Nezavisne novine".

U banjalučkom Kajak-kanu klubu Vrbas M:tel iznenađeni su pozitivnim rezultatom testa, ali ističu da se neće odreći Đukina.

"Iznenađeni smo, nije to sebi smio da dozvoli, ali pomoći ćemo mu da prevaziđe problem i da se to ne ponovi. Žao nam je zbog svega što se desilo. On je naše dijete, u klubu je 15 godina", rekao je trener Nikola Stanković.

Dejan Travar, član Nadzornog odbora KKK Vrbas, koji godinama poznaje Stefana, ima slično mišljenje.

"Bili smo u šoku kada smo saznali šta se desilo. Stefan je momak za primjer, ali i njima se desi da pogriješe. Toliko dječaka je 'izvadio' iz tog društva, a sada mu se ovo desilo. Kaje se više nego bilo ko. Najbitnije je da je svjestan posljedica. Klub mu neće okrenuti leđa. On je uvijek bio tu za klub, bilo da je riječ o čišćenju, radu na organizaciji takmičenja... Bićemo tu za njega, a greške su da se ispravljaju", rekao je Travar i dodao da očekuje šest mjeseci suspenzije za Đukina.

Iz Agencije za antidoping kontrolu BiH saopšteno je da je primila obavještenje o rezultatima testa od ovlaštene WADA-ine laboratorije u Bukureštu, te da je uzorak za analizu prikupljen na doping kontroli u Banjaluci tokom Otvorenog prvenstva BiH na divljim vodama u kajaku i kanuu 26. aprila. Utvrđeno je da je riječ o kršenju člana 2.1 Svjetskog antidoping kodeksa (prisustvo zabranjene supstance ili njenih metabolita ili markera u uzorku sportiste). Takođe, navedeno je da se Đukin pismenim putem odrekao prava na analizu B uzorka.

Kajak, kanu i rafting savez BiH Đukinu je izrekao mjeru privremene suspenzije do donošenja konačne odluke, a rezultat postignut na Otvorenom prvenstvu BiH je poništen (bio je četvrti u sprintu i šesti u spust klasiku).

Carboxy - THC je sekundarni metabolit tetrahidrokanabinola (THC), koji se stvara u tijelu nakon konzumacije kanabisa i spada u grupu S8 kanabinoida na listi zabranjenih sredstava za 2015. godinu, navedeno je u saopštenju Agencije za antidoping BiH.

Savić i Mitrović na SP

Darko Savić i Branislav Mitrović, kajakaši Vrbasa, nastupiće za vikend na Svjetskom seniorskom prvenstvu u sprintu, koje se održava u Beču.

"Očekujemo dobar rezultat Savića, koji je bio peti na nedavano održanom Evropskom prvenstvu. Takmičenje će biti na vještačkoj stazi. To je staza za slalom, koja se koristi za sprint. Nismo navikli na takve uslove, ali imamo tri dana za treninge i vjerujem u dobre nastupe naših takmičara", rekao je Nikola Stanković, trener.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije