Sportovi na vodi

Filip Filipović za "Nezavisne": Doći u Banjaluku je kao doći kući

Filip Filipović za "Nezavisne": Doći u Banjaluku je kao doći kući
Filip Filipović za "Nezavisne": Doći u Banjaluku je kao doći kući

Svesni smo podrške i popularnosti koje uživamo u Banjaluci i uopšte u Republici Srpskoj. Doći ovde je kao doći kući, rekao je Filip Filipović, najbolji vatrepolista svijeta i reprezentativac Srbije, za "Nezavisne".

On sa saigračima ovih dana boravi u Banjaluci, gdje je večeras na programu utakmica šestog kola Svjetske lige sa Crnom Gorom.

"Uvek smo u RS ugošćeni na pravi način, štaviše mogu da pohvalim nivo gostoprimstva i uslova koje imamo ovde i oni su i iznad onih koje imamo u Srbiji. Naš dolazak u Banjaluku za mene kao sportistu je poseban događaj i osećam se izuzetno prijatno i ne obraćam pažnju na neke sitne nedostatke. Banjaluka zaslužuje vaterpolo na mnogo višem nivou", istakao je dvadesetdevetogodišnji Beograđanin.

Filipović može da se pohvali brojnim medaljama, u kolekciji ima odličja sa evropskih i svjetskih prvenstava, iz Svjetske lige i sa Olimpijskih igara. Sa Igara ima dvije bronze, a "delfini" po zlato idu u Rio de Žaneiro.

"Svi znamo koji su naši ciljevi i čemu težimo, ali svesni smo da nismo jedini sa tim željama. Crna Gora nam je rezultatski najviše prišla i sa njom smo imali najveću borbu protekle dve-tri godine. Na OI će četiri-pet ekipa imati podjednake šanse za zlato, a mi ćemo se boriti maksimalno. Rezultatima smo pokazali koliko vredimo i da na nas može da se računa kada su najviši plasmani u pitanju, ali sve to treba pokazati u bazenu i to je jedino što se broji i što je bitno", istakao je Filipović.

Vaterpolisti Srbije su navikli navijače na vrhunske rezultate, medalje donose sa skoro svih takmičenja na kojima nastupe, a na pitanje koliko je teško igrati pod pritiskom, Filipović odgovara:

"Što više pobeđujemo i što smo više na tronu, sve je teže, jer svakog trenutka imao sve veći pritisak da nam neko skine skalp. Ne trpimo samo pritisak od naših medija, našeg naroda, već i od međunarodne federacije jer ovaj sport činimo možda manje popularnim zato što na kraju svih takmičenja Srbija podigne trofej."

Ipak, smatra da se nešto sistemski u sportu mora mijenjati kako bi se taj trend uspjeha nastavio i da je potrebno upaliti alarm kako bi Srbija i dalje imala svjetske asove i rezultate dostojne divljenja.

"Reprezentacija poslednje dve godine može da zahvali državi na podršci i na uspešnoj organizaciji Evropskog prvenstva (održano ove godine u Beogradu. Međutim, pravo pitanje je koliko država ima sluha za sport? Nije samo vaterpolo u zaostatku, tu su i ostali sportovi, jer se ne vodi toliko računa o sportu. Sistemski se nisu uredile stvari vezane za klupski sport i to je vidno. Posledice se već naziru, a tek će se u narednim godinama osetiti pravi pad kvaliteta srpskog sporta jer svi znamo da bez jakog klupskog prvenstva i klupskog sporta nema ni reprezentacije. Neće biti momaka koji bi trebalo da stasaju u domaćim klubovima", rekao je Filipović.

Filipove medalje

Olimpijske igre

2 bronze

Svjetsko prvenstvo

2 zlata, 1 srebro

Evropsko prvenstvo

5 zlata, 1 srebro, 1 bronza

Svjetska liga

9 zlata, 1 bronza

Svjetski kup

2 zlata

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije