Sportovi na vodi

Okićen sa 700 medalja i pehara

Okićen sa 700 medalja i pehara
Okićen sa 700 medalja i pehara

Ilijanu Malčiću, osamnaestogodišnjem učeniku Ekonomske škole, stan krasi skoro 700 medalja i pehara koje je osvojio u plivanju.

Ovaj talentovani plivač prošle godine je osvojio treće mjesto na Balkanskom prvenstvu, višestruki je prvak RS i BiH, a od šest disciplina koje pliva, u svakoj osvaja zlatne medalje, kako u juniorskoj tako i u apsolutnoj kategoriji.

NA TAKMIČENJIMA OD 10. GODINE: "Počeo sam da plivam sa sedam godina u klubu Mladost, kada sam krenuo na obuku neplivača. Nakon dvije godine sam se ozbiljnije počeo baviti plivanjem, a sa deset godina išao sam na prva takmičenja - prvenstvo RS i BiH, kao i neke plivačke mitinge van naše države. Prvu bronzanu medalju osvojio sam na Zlatiboru", priča Ilijan.

Dnevno trenira dva do tri puta, za šta mu treba do šest sati, a uz to ima i treninge u teretani i svaki dan otpliva oko 15 kilometara. Zbog toga mu se ponekad desi da zbog treninga izostane sa časova, ali to ga ne sprečava da bude vrlo dobar učenik četvrtog razreda Ekomoske škole.

"Prvo moje takmičenje je bilo državno prvenstvo BiH, a poslije toga sam sa reprezentacijom odlazio na razna takmičenja svjetskog ranga  Komen kup 2011. na Kipru, zatim 2012. u Španiji. Nakon toga prešao sam u drugi klub, 22. april, i s njim sam dva puta išao na Balkansko prvenstvo u Grčkoj. Prvi put sam zauzeo šesto mjesto na 200 metara slobodno, a ove godine sam zauzeo treće mjesto", priča ovaj uspješni plivač.

IZUZETNA POSVEĆENOST: Za razliku od svojih vršnjaka, ovaj talentovani mladić za druge aktivnosti i za izlaske nema vremena, a planira da plivanje usavršava u inostranstvu,  jer smatra da u našoj državi plivanje nije perspektivno.

"Plivanje je jako skup sport, a plivači u našoj državi  ne mogu da opstanu bez sponzora, bez obzira na to koliko su talentovani. Ja već dvije godine bezuspješno pokušavam naći sponzora jer moja porodica ne može da finansira sve izdatke. Obišli smo mnoge banke, sportske radnje, preduzeća, ali niko se nije odazvao", ističe Ilijan.

Kako tvrdi, za veća tamičenja ranije su dobijali jednokratnu pomoć, ali to je zanemariva suma u odnosu na onu koja im je potrebna za takmičenja.

Zbog toga se njegova porodica snalazi uz pomoć pozajmica i kredita kako Ilijanov talenat ne bi ispaštao zbog nedostatka uslova.

FINANSIRANJE VELIKI PROBLEM: "Spremam se za takmičnje u februaru, za koje mi je potrebno oko 4.000 KM, što moja porodica nije u mogućnosti da finansira. Takmičenja su inače jako česta i skupa, a pomoć od države je sve manja", dodaje Ilijan.

Tvrdi da ove godine nije dobio stipendiju za perspektivne sportiste iako je imao znatno veće rezultate od onih koji su je dobili, na šta je uložio žalbu.

Njegov otac Anđelo Malčić ističe da je vrlo teško dolazio do novca kada je u pitanju finansiranje njegovog veoma talentovanog djeteta.

"Duša me zaboli kada on ispliva normu za neko prvenstvo za koje mu treba mnogo novca, a ja nemam odakle to da isfinansiram. Išao sa bukvalno od vrata do vrata tražeći pomoć od raznih firmi, pa koliko ko ima, samo da on ne propušta takmičenja", kaže otac.

Dešavalo se, kaže, da pozajmljuje novac, podiže kredit, ali ponekad i da ne uspije naći novac zbog čega Ilijan propusti takmičenje.

Ilijan u decembru planira da ode na Svjetsko prvenstvo u Dohi, te naporno trenira nastojeći da ispliva normu, nadoknađujući treninge koje je propustio na Gradskom olimpijskom bazenu zbog poplave.

Veoma skup sport

Pored izdataka za takmičenja, oprema za ovaj sport je veoma skupa i brzo se istroši. Plivačko odijelo košta minimalno 300 KM, a zbog čestog korištenja istroši se za mjesec dana, dok ono za takmičenje košta oko 250 evra.

Kupaće gaćice mogu trajati mjesec dana, naočare nešto duže, a dodatna oprema je takođe veoma skupa. Pored toga velike izdatke stvara pravilna ishrana po preporuci nutricioniste. Šejkovi nakon treninga koštaju oko 25 KM, a napitak za opravak organizma košta od 60 do 70 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije