Sportovi na vodi

Princ Albert II od Monaka podijelio medalje

Princ Albert II od Monaka podijelio medalje
Princ Albert II od Monaka podijelio medalje

BANJALUKA - Timskim trkama sprinta danas je završeno Evropsko prvenstvo za juniore u kajaku i kanuu na divljim vodama "Banjaluka - Vrbas 2014", čiji je gost bio princ Albert Drugi od Monaka.

Među pobjednicima je Ivan Tolić iz Hrvatske, koji je s timskim kolegama Lokom Obadićem i Jadranom Zonjićem slavio u 3xC-1.

"Hvala organizatoru EP što je sjajno pirpremio stazu, koja je bila uništena u poplavama. Takmičenje je bilo fenomenalno organizovano, Banjaluka je prelijep grad, dolazio sam i ranije ovdje, a vjerujem da ću za dvije godine nastupiti za reprezentaciju Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Banjaluci", rekao je Ivan Tolić, reprezentativac Hrvatske.

U lijepom sjećanju EP će ostati Čehinji Terezi Brozovoj, osvajačici medalja.

"Oduševljena sam što mi je upravo ovo posljednje takamičenje u juniorskoj konkurenciji, jer je organizacija bila na vrhunskom nivou. Staza je bila zahtjevna, voda hladna, ali smo zasluženo bile prve iako smo imale jaku konkurenciju u Francuskinjama", istakla je Brozova.

Zadovoljni su i u Kajak-kanu klubu Vrbas, domaćinu takmičenja.

"Takmičenje je uspješno završeno i svi učesnici su zadovoljni. U majskim poplavama staza je u potpunosti uništena, ono što smo mogli da uradimo do EP uradili smo i kao organizatori smo veoma zadovoljni. Drago mi je što svi učesnici imaju samo riječi hvale. Princ Albert od Monaka je doprinio promociji našeg takmičenja, ali i kajak-kanu sporta. Ogromna je stvar za sport u RS i BiH što je prisustvovao EP", rekao je Nikola Stanković, direktor takmičenja, na kojem su nastupili kajakaši i kanuisti iz 15 zemalja.

Učesnici su bili iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Belgije, Njemačke, Švajcarske, Velike Britanije, Irske, Češke, Francuske, Italije, Holandije, Luksemburga i Bosne i Hercegovine.

Rezultati subotnjih i nedjeljnih sprint trka, muškarci, C-1: 1. Mihal Smoldaš (Češ) 36.07, 2. Luka Obadić (Hrv) 36.92, 3. Matia Kvintareli (Ita) 37.51, K1: Aron Rajt (Njem) 34.23, 2. Anže Urank (Slo) 34.34, 3. Zan Jakse (Slo) 34.35; C-2: Leo Cugrari/Artur Leduk (Fra) 35.11, 2. Aksel Aile/Aksel del Negro (Fra) 35.40, 3. Filip Jelinek/Vaclav Kristek (Češ) 35.72; timske trke: 3xC-2: 1. Leo Cugari/Artur Leduk, Aksel Aile/Aksel del Negro, Hugo More/Siril Kombrea (Fra) 39,54, 2. Ren Korpes/Antonio Marinić, Luka Obadić/Ivan Tolić, Jadran Zonjić/Damian Kukec (Hrva) 39,30, 3. Roman Virc/Janoš Zuelcer, Aron Rajt/Jošu Piaskovski, Moric Fladung/Janik Hartstajn (Njem), 3xC-1: 1. Luka Obadić, Jadran Zonić, Ivan Tolić (Hrv) 38,28, 2. Anselin Goržo, Teo Vins, Gijom Kade (Fra) 40,85, 3. Vaclav Kristek, Mihal Smoldas, Karel Sotola (Češ) 41,23; 3xK-1: 1. Igo More, Gvendal Parisko, Tomas Šambar (Fra) 35,64, 2. Anže Urankar, Zan Jakse, Tim Novak (Slo) 36,37, 3. Jan Olejnik, Adam Nojbart, Vojteh Zapletal (Češ) 37,00; žene: K-1: Selina Cimerban (Šva) 37.25, 2. Fenisija Dupra (Fra) 37,55, Flavija Cimerman (Šva) 37,63; C-1: Martina Satkova (Češ) 39,92, 2. Kjara Karbonjin (Ita) 41,06, 3. Valentina Racauti (Ita) 41,99; 3xC-1: 1. Matilde Libert/Šarlot Poaro/Vanina Paoleti (Fra) 47,67, 2. Martina Satkova, Anežka Paloudova, Mari Mašinova (Češ) 50,52, 3. Kjara Karbonjin, Valentina Racauti, Aliće Panato (Ita) 63,19; 3xK-1: 1. Martina Satkova, Tereza Brozozva, Barbora Bajerova (Češ) 40,14, 2. Emanuel Kosik, Vanina Paoleti, Fenisija Dupras (Fra) 40,49, 3. Đulija Formenton, Matilde Rosa, Beatriće Verđerio (Ita) 40,58.

Zatvaranje

Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, premijer Srpske Željka Cvijanović, princ Albert II od Monaka i predsjednik Evropske kajakaške federacije Albert Vuds uručili su medalje najboljim takmičarima, čime je zatvoreno Evropsko juniorsko prvenstvo u kajaku i kanuu na divljim vodama "Banjaluka - Vrbas 2014".

Radmanović, koji je počasni predsjednik Organizacionog odbora prvenstva, u ime svih građana Banjaluke i BiH čestitao je pobjednicima i izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Banjaluku posjetio princ Albert od Monaka.

"Banjalučani su zadovoljni što su mogli da budu domaćini brojnim sportistima iz Evrope. Banjaluka je pravi evropski grad i pozivamo vas da ponovu budete njeni gosti", poručio je Radmanović. (Srna)

Jaht klub ponos Monaka

Poseban događaj za princa Alberta i njegovu zemlju bilo je nedavno otvaranje luksuznog Jaht kluba u Monaku, kojem je prisustvovalo više od 4.000 VIP zvanica.

Građevina predstavlja novi simbol države i oslikava nautičku tradiciju.

"Naša kneževina je na moru i nautički sportovi su veoma važni. Već 30 godina postoji sjedište nautičkog kluba iz Monaka, međutim, zbog razvijenih aktivnosti našeg kluba odlučili smo da napravimo drugo sjedište, koje se nalazi blizu Monte Karla. U blizini je i sjedište veslačkog kluba, koji je osnovan 1888. godine", rekao je princ Albert.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije