Sportovi na vodi

Umro Veljko Rogošić

Umro Veljko Rogošić
Umro Veljko Rogošić

SPLIT - Umro je Veljko Rogošić. Srce velikog plivačkog maratonca, legende jugoslovenskog i hrvatskog plivanja, prestalo je kucati popodne u splitskoj bolnici nakon duge i teške bolesti.

Tužnu vijest potvrdio je Indexu gradonačelnik Kaštela Joško Berket.

"Veljko je obilježio hrvatsko plivanje zauvijek, a kao čovjek iz Kaštela tako je obilježio i naše mjesto. Dobio je nagradu za životno djelo, proglašen je počasnim građaninom Kaštela. Sve su to bili mali znaci pažnje za tog velikana koji nas je zauvijek zadužio. Svima može služiti na čast što smo imali našeg Veljka", kazao je gradonačelnik Berket.

Premda je već bio u poznim godinama života srhvan teškom bolešću, Veljka Rogošića sportski duh nije napuštao.

"Bio se lijepo oporavio. Prije par mjeseci govorili smo o novom projektu. Imao je želju zaplivati po Tihom okeanu. Što reći, prema Veljku ste mogli osjećati samo divljenje. Kakvo je srce imao taj čovjek. I ono najvažnije. Sve što je stekao u životu, stekao je vlastitim napornim radom. Nitko mu nije ništa dao, sve je sam zaslužio", istakao je Berket.

Rogošić je rođen 21. srpnja 1941. godine u Kaštel Lukšiću. Višestruki je rekorder bivše države, sudjelovao je na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. i Tokiju 1964. godine. La Manš je savladao 2004. godine kao prvi Hrvat kojem je to pošlo za rukom. Godinu dana kasnije postavio je svjetski rekord u etapnom plivanju preplivavši dionicu od 1.000 kilometara od Savudrije do Prevlake.

Kruna plivačke karijere došla je 2008. godine. Rogošić je za nešto više od 50 sati preplivao 171 kilometar od Sicilije do Tunisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije