Tenis

Amerikanci tvrde je hiperbarična komora tajna uspjeha Novaka Đokovića

Amerikanci tvrde je hiperbarična komora tajna uspjeha Novaka Đokovića
Amerikanci tvrde je hiperbarična komora tajna uspjeha Novaka Đokovića

Na terenima Flešing Medouza u ponedjeljak je počeo US open, ali glavna tema nisu rezultati i ispadanje vimbldonske pobjdnice Ptre Kvitove već prvi teniser svijeta Novak Đoković i sve što ima veze s njim.

U ovom trenutku za svjetske medije aktuelnije je u čemu je tajna uspjeha srpskog tenisera. Svi već znaju da je ključna stvar bila to što je iz ishrane izbacio hranu koja sadrži gluten a američki "Vol strit žurnal" prenosi da Nole koristi redovno hiperbaričnu komoru nakon napornih treninga.

Napravu vrijednu 75.000 dolara proizvodi kompanija CVAC a ona pomaže da se organizam brže regeneriše od treninga visokog intenziteta i povećava atletske sposobnosti sportista tako što poboljšava cirkulaciju. U stvari ovaj uređaj "glumi" boravak i trening na visokim nadmorskim visinama i rijedak planinski vazduh.

Jedan od prvih koji je počeo da boravi i u takvoj komori/sobi bio je tadašnji Realov napadač (danas u Šalkeu) Raul Gonzales. Ova komora je dvostruko efikasnija od "ozloglašenog" krvnog dopinga a i za razliku od njega je zakonski dopušten. Svjetska antidoping agencija (WADA) nije zabranila ovakve vrste oksigenskih komora premda je službeno stanovište agencije da one "nisu u duhu sporta". Nole je juče demantovao da je to tajna njegovog uspjeha.

"Koristio sam komoru nekoliko puta prošle godine, ali od tada nisam. To je vrlo zanimljiva tehnologija, ali ne znam njen efekat i to nema nikakve veze s mojim uspesima u poslednjih deset meseci", rekao je Đoković.

Koristio sam komoru nekoliko puta prošle godine

Međutim, to nije sve što se tiče Novaka Đokovića. On je u ponedjeljak imenovan za nacionalnog ambasadora UNICEF-a, a partnerstvo će mu omogućiti da se bori za prava djeteta i da se posveti radu na obrazovanju djece u ranom djetinjstvu.

"Počašćen sam što ću kao nacionalni ambasador UNICEF-a moći da pomognem da se poveća svest o važnosti obrazovanja dece u ranom uzrastu. Radujem se što ću raditi sa UNICEF-om i doprineti da se unapredi život male dece u Srbiji, posebno one koja nemaju mogućnosti da uče i razvijaju se do svojih punih potencijala", rekao je Đoković.

Zamjenik izvršnog direktora UNICEF-a Rima Salah izjavila je da se Đoković "prirodno uklapa u UNICEF".

"On se sa istom strašću i entuzijazmom brine za dobrobit djece kao što se bori za svaki poen na terenu", rekla je Salahova.

Što se tiče tenisa, Nole je sinoć izašao na teren, a protivnik mu je bio Irac Konor Niland. Njegov kolega iz dejvis reprezentacije Viktor Troicki ispao je u 1. kolu od 119. igrača svijeta Kolumbijca Alehandra Falje sa 6:3, 3:6, 6:4, 5:7, 5:7. Čehinja Petra Kvitova sve je iznenadila kada je pokorila Vimbldon, ali je sada na US openu totalno podbacila.  Kobna je bila Rumunka Aleksandra Dulgeru koja je slavila sa 7:6 (3), 6:3).

Tinejdžerka u 2. kolu

Šesnaestogodišnja Amerikanka Medison Kiz plasirala se u 2. kolo US opena pošto je eliminisala tridesetsedmogodišnju sunarodnicu Džil Krajbas. Kizova je Krajbasovu, koja je postala profesionalka godinu dana nakon što je Medison rođena, savladala sa 6:2, 6:4. Naredna protivnica će joj biti Lusi Safarova iz Češke (27. nosilac) koja je pobijedila Slovakinju Magdalenu Ribarikovu sa 2:6,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije