Tenis

Bašić otvara put u viši rang

Bašić otvara  put u viši rang
Bašić otvara put u viši rang

Mirza Bašić u meču sa Ričardsom Berankisom počeće sutra pohod Dejvis kup reprezentacije BiH na plasman u Prvu grupe Evroafričke zone.

Teniseri BiH ovoga puta protiv Litvanije od 12. do 14. septembra treći put imaju priliku igrati zadnje kolo za ulazak u viši rang, ali prvi put u ulozi domaćina. Mečevi će biti igrani u dvorani "Ramiz Salčin - Mojmilo" u Sarajevu, a nakon Bašića u drugom singlu danas će se najbolji bh. teniser Damir Džumhur suprotstaviti Laurinasu Grigelisu. U subotu su na programu dublovi, a bh. paru Mirza Bašić - Tomislav Brkić protivnici će biti Lukas Mugevičius i Dovidas Sakinis. Trećeg dana takmičenja u singlu će se sastati Džumhur - Berankis, odnosno Bašić - Grigelis.

"Drago mi je da otvaram takmičenje, mada niko od nas nije bio opterećen ishodom žrijeba. Imam odranije iskustvo igranja protiv Litvanaca. Sastajao sam se na nekim turnirima sa njihovim teniserima. Izdvojio bih upravo Berankisa. Oni su kvalitetan tim, očekuje nas neizvjesna borba u kojom ćemo, vjerujem, konačno uspjeti domoći se višeg ranga. Nadam se da ćemo kao domaćini imati više sreće nego ranijih godina", rekao je Bašić.

Optimizam ne skriva ni prvi bh. reket Džumhur, koji, ukoliko odigra u skladu sa svojim mogućnostima, ne bi trebalo da ima problema.

"Ovo je prilika koju ne želimo propustiti. Imamo šansu da pred domaćim navijačima izborimo ulazak u Prvu grupu i tako započnemo jednu novu eru bh. tenisa. Nadam se da ćemo to uspjeti ostvariti. Svi smo željni igre i pozivam navijače da nam takođe pomognu", kazao je Džumhur.

Selektor Amer Delić nakon žrijeba kazao je da su svi teniseri spremni odgovoriti na zadatak i da s nestrpljenjem očekuju meč.

"Momci su svjesni uloga, ali i težine posla koji moraju obaviti. Nakon dva neuspjeha u trećem kolu, sada imamo odličan tim i šansu da pred našom publikom ostvarimo nešto značajno. Igramo protiv iskusnog protivnika, trebaće nam mnogo truda, ali vjerujem u svoje momke", smatra Delić.

Raspored  

Petak, singl 15 časova: Mirza Bašić - Ričardas Berankis, Damir Džumhur - Laurinas Grigelis, subota, dubl 13: Mirza Bašić/Tomislav Brkić - Lukas Mugevičius/Dovidas Sakinis. Nedjelja, singl 13: Damir Džumhur - Ričardas Berankis, Mirza Bašić - Laurinas Grigelis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije