Tenis

Đoković: Apsolutni vladar svjetskog tenisa

Đoković: Apsolutni vladar svjetskog tenisa
Đoković: Apsolutni vladar svjetskog tenisa

Maestralni Novak Đoković ruši sve pred sobom. Padaju rivali i rekordi, a posljednji su pali u Majamiju, gdje je Srbin postao rekorder sa 28 masters titula, ali i teniser koji je najviše zaradio od nagrada na turnirima - 98.199.548 dolara.

Nole je u nedjelju naveče u finalu mastersa u Majamiju pobijedio Japanca Keija Nišikorija rezultatom 6:3, 6:3 za četvrtu titulu u 2016, 63. u karijeri i 28. na masters turnirima, čime je preskočio Rafaela Nadala, s kojim je dijelio prvo mjesto na listi igrača sa najviše trofeja na turnirima iz masters 1.000 serije.

Takođe, najbolji srpski teniser se šestom titulom u Majamiju izjednačio sa rekorderom Andreom Agasijem, a 714. pobjedom je preskočio trenera Borisa Bekera po broju trijumfa na turu.

Tu nije kraj Novakovim dostignućima. Postao je prvi teniser koji je četiri puta vezao titule na prestižnim turnirima Indijan Velsu i Majamiju, svrgnuo je Rodžera Federera sa vrha liste zaradivši samo od nagrada na turnirima 98.199.548 dolara, a od juče ima više bodova nego drugoplasirani i trećeplasirani sa ATP rang-liste zajedno, što nikome nije pošlo za rukom.

Nole, koji je ušao u 193. sedmicu kao prvi teniser svijeta, sakupio je 16.540 bodova, Endi Mari ima 7.815, a Federer 7.695. Sve su to razlozi za ogromnu sreću nakon finala, poslije kojeg je, još dok je bio na terenu, napravio video-snimak u kojem je, između ostalog, zahvalio najvijačima na podršci.

Njegova fantastična igra će se uvijek pamtiti, borbenost, humanost, ali i brojni rekordi.

"Uzbuđen sam zbog rekorda i nadam se da ću ih još oboriti", rekao je Đoković, a na pitanje da li razmišlja o obaranju Federerovog rekorda od 17 grend slem titula, osvajač 11 grend slem trofeja je odgovorio:

"Taj Federerov rekord mi stoji negde u podsvesti, ali to ne sme da mi bude glavna motivacija, jer bi mi u ovom trenutku samo odvlačio pažnju."

Ipak, ono što gledamo na terenima širom svijeta pokazuje da je Đoković uglavnom veoma koncentrisan na terenu, igra vrhunski tenis, izluđuje rivale, a koliko je neprikosnoven, govori podatak da je ove sezone na 27 mečeva na turu izgubio samo četiri seta (dva od Žila Simona, po jedan od Federera i Bjorna Frantanđela), te upisao 26 pobjeda i jednu predaju i to zbog infekcije oka na turniru u Dubaiju.

Nakon toga je vezao pobjede u Indijan Velsu i Majamiju, što je pošlo za rukom samo sedmorici tenisera - Džimu Kurijeru, Majklu Čengu, Pitu Samprasu, Andreu Agasiju i Marselu Riosu (po jednom) i Federeru (dva puta).

Đokovića posebne emocije vežu za Majami, jer je u tom gradu 2007. godine osvojio svoj prvi masters.

"Majami mi je jedan od najboljih turnira, ovde se osećam dobrodošlo. U Majamiju sam 2007. osvojio prvi veliki trofej i to mi je bila odskočna daska", rekao je Đoković i prokomentarisao spekulacije da bi masters iz Majamija mogao da bude premještn u neki drugi grad:

"Obećavam da ću i sledeće godine ovde da se vratim. Naša ljubav traje i obećavam da će se nastaviti i u narednim godinama. Uveravam vas da će turnir ostati ovde uprkos nekim najavama."

Nakon kraćeg odmora Đoković kreće u odbranu titule na mastersu u Monte Karlu, gdje turnir počije 10. aprila, ali u mislima mu je i Rolan Garos, jedini grend slem koji nije uspio da osvoji.

"Kreće sezona na šljaci, to je najzahtevnija podloga, ali mislim da mi prelazak na nju neće teško pasti jer ne osećam umor. Rolan Garos je najveći cilj, tome ću prilagoditi turnire i nadam se da ću uspeti da osvojim trofej. Velikih promena u pripremama neće biti, pošto sam prethodnih godina stizao do finala", izjavio je Đoković.

Osim Pariza, misli prvog tenisera okrenute su i ka Rio de Žaneiru.

"Jedan od mojih snova, a i jedna od najvećih inspiracija u ovom trenutku moje karijere je - zlato na Olimpijskim igrama u Riju. Uostalom, biti pored najboljih sprotista današnjice, iz raznih sportova, večerati sa njima, razgovarati, gledati ih uživo je neponovljivo iskustvo ka kome svaki sportista teži", rekao je Novak Đoković.

Rekordi nakon osvajanja Majamija

* Đoković osvojio najviše masters titula (28)

* Najviše zaradio na turnirima (98.199.548 dolara)

* Izjednačio se sa Andreom Agasijem po broju trofeja u Majamiju (6)

* Prvi teniser koji je četiri puta vezao titule u Indijan Velsu i Majamiju

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije