Tenis

Đoković na Nadala već u četvrtfinalu

Đoković na Nadala već u četvrtfinalu
Đoković na Nadala već u četvrtfinalu

PARIZ - Novak Đoković, najbolji teniser svijeta, sastaće se sa Jarkom Nieminenom iz Finske u prvom kolu Rolan Garosa, dok bi se sa devetostrukim šampionom i braniocem titule Špancem Rafaelom Nadalom mogao sastati već u četvrtfinalu.

Novak je dobio četiri od pet okršaja sa Fincem, uključujući i posljednji, prije dvije godine u Monte Karlu (6:4, 6:3). U drugoj rundi Novak će igrati sa boljim iz duela Žil Miler (Luksemburg) - Paolo Lorenci (Italija), a prije očekivanog četvrtfinala sa Nadalom projektovani protivnici su mu Bernard Tomić (Australija) i Kevin Anderson (Južna Afrika). Takođe, srpski teniser bi u polufinalu mogao megdan da podijeli sa Britancem Endijem Marijem. Rolan Garos je jedini grend slem turnir koji Đoković nije uspio da osvoji. Dva puta je igrao u finalu, 2012. i 2014, a oba puta bolji od njega bio je Nadal.

Mari počinje okršajem sa kvalifikantom, zatim ga čekaju Vasek Pospišil (Kanada) ili Žoao Souza (Portugal), a na putu do četvrtfinala sa Davidom Fererom (Španija) trebalo bi da mu se nađu i Nik Kirjos (Australija) i Džon Izner (SAD).

Švajcarac Rodžer Federer takođe će se na startu sastati sa kvalifikantom, potom ga vjerovatno čeka Marsel Granoljers (Španija), a projektovani protivnik u trećoj rundi mu je Hrvat Ivo Karlović. Federera u osmini finala čekaju Gael Monfis (Francuska) ili Pablo Kuevas (Urugvaj), dok bi prije polufinala sa Tomašom Berdihom (Češka) ili Kei Nišikorijem (Japan) trebalo da se sastane sa Stanom Vavrinkom (Švajcarska).

Rafael Nadal na startu za rivala ima 304. tenisera svijeta, 18-godišnjeg Kventina Halisa iz Francuske, u drugom kolu čeka ga Aleksandr Dolgopolov (Ukrajina), dok bi u trećoj rundi mogao da se sastane sa još jednim domaćim takmičarom - ljevorukim Adrijanom Manarinom. Potencijalni Nadalov rival u osmini finala je Grigor Dimitrov (Bugarska). Nadal je odlikovan u Parizu "Grand vermelj" medaljom, najvećim priznanjem koje prijestonica Francuske može da ukaže. Od 2005. godine Španac samo 2009. nije bio osvajač trofeja.

"Rolan Garos je turnir koji je bio odskočna daska u mojoj karijeri, pa je i ova nagrada za mene veoma posebna. Hvala građanima, gradonačelnici i svima koji su mi ukazali ovu počast. Ne znam mogu li da zadržim titulu, ali daću sve od sebe da ostanem konkurentan u narednom periodu. Zasad sam srećan ovdje i ne bih se bavio predviđanjem rezultata", rekao je Nadal na ceremoniji.

Najbolja srpska teniserka Ana Ivanović na startu Rolan Garosa igraće protiv Kazahstanke Jaroslave Švedove, 65. igračice svijeta, dok će se Jelena Janković u prvom kolu sastati sa kvalifikantkinjom, baš kao i prvi nosilac turnira, Amerikanka Serena Vilijams. Prošlogodišnja pobjednica, Ruskinja Marija Šarapova sastaće se na otvaranju smotre sa Kajom Kanepi iz Estonije. Drugi grend slem sezone počinje u nedjelju.

Džumhur protiv Južnjija

Damir Džumhur, najbolje rangirani bh. teniser (87. na ATP listi), igraće u prvom kolu sa Mihailom Južnjijem iz Rusije (70).

Biće ovo njihov prvi međusobni duel, a pobjednik meča će igrati sa boljim iz meča Ivo Karlović - Markos Bagdatis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije