Tenis

Đoković piše tenisku istoriju, odbranjena titula u Melburnu

Đoković piše tenisku istoriju, odbranjena titula u Melburnu
Đoković piše tenisku istoriju, odbranjena titula u Melburnu

Srpski teniser Novak Đoković treći put uzastopno osvojio je Australijen open i upisao se u istoriju tenisa kao prvi igrač kome je to pošlo za rukom u open eri.

On (prvi nosilac) danas je u finalu turnira u Melburnu savladao Britanca Endija Mareja (3) rezultatom 6:7 (2), 7:6 (3), 6:3, 6:2 i najavio još jednu fantastičnu sezonu. Bila je ovo prva titula za Noleta u 2013. godini, 35. u karijeri, a šesta na grend slemovima. Nije sve išlo glatko za Novaka. Nešto lošije je odigrao drugi set, a nezadovoljstvo lošim potezima riješio je tako što je na vraćenu loptu reagovao volej udarcem lijevom nogom. U nastavku je pokazao zašto je prvi teniser svijeta i osvojio četvrtu titulu u Melburnu, koliko imaju Rodžer Federer i Andre Agasi, koji je šampionu i predao trofej.

"Neverovatan je osećaj ponovo podići ovaj trofej. Australijen open je moj omiljeni i najuspešniji grend slem. Obožavam ovaj teren, ovu publiku i atmosferu. Hvala puno direktoru turnira i svima ostalima na fenomenalnoj organizaciji, koja je za primer svim ostalim turnirima na svetu. Videćemo se sledeće godine", rekao je Đoković.

Tokom govora na "Rod Lejver areni" grupa navijača počela je da skandira "Nole mi te volimo", na šta je prvim teniser svijeta kroz osmijeh odgovorio "Volim i ja vas".

Nole je dan uoči osvajanja još jednog trofeja otkrio da je kao dječak sam pravio pehare.

"Oduvek sam sanjao o tome kako sam najbolji teniser. Sećam se da sam, kao vrlo mali, improvizovao: pravio sam male trofeje od različitih materijala, a onda išao pred ogledalo, podizao te pehare i govorio: 'Nole šampion!'", rekao je Đoković.

Nole je rekao da su on i Marej igrali mnogo nevjerovatnih mečeva i da se nada da će se ta tradicija nastaviti. Takođe, poželio je sreću u nastavku sezone Mareju, koji će nastaviti da juri svoju drugu grend slem titulu. Peti put poražen je u meču za trofej na turniru iz "velike četvorke".

"Prije svega bih čestitao Novaku, njegov rekord je nevjerovatan. Malo ljudi je uspjelo da učini što je on u Melburnu, pravi je šampion. Zahvalio bih i svom timu, a njegovoj ekipi čestitam takođe, nevjerovatni su. Poznajem ih sve dobro, znam kako rade i imaju velike zasluge za sve Novakove uspjehe", rekao je Marej.

Uspjesi teniserima donose i novac. Tako je Đoković nakon ovog turnira bogatiji za 2.430.000 australijskih dolara (oko 3.831.869 konvertibilnih maraka), a Marej za 1.215.000.

Tajni simboli

Teniska torba Novaka Đokovića ukrašena je sa pet orlovskih glava, 13 žutih smajlija i dva plava. "Telegraf" otrkriva da su orlovi osvojeni grend slem turniri. Tri zelena simbolizuju uspjehe u Melburnu (2008, 2011. i 2012), a po jedan na Vimbldonu i US openu, a znak orla je odabran zato što je to nadimak Đokovića koji mu je dao pokojni djed Vladimir. Žuti smajliji su mastersi iz serije 1.000, a plavi završni matersi sezone. "Telegraf" ističe da je u svijetu tenisa enigma šta bi još mogli da predstavljaju plavi smajliji. Po jednoj teoriji, riječ je o dvije za Đokovića važne titule - osvajanju Dejvis kupa s reprezentacijom Srbije 2010. godine i bronzanoj olimpijskoj medalji iz Pekinga 2008. godine, a po drugoj teoriji to su dvije godine koje je uzastopno proveo na mjestu broj jedan.

Čestitka Dodika

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je Novaku Đokoviću osvajanje šampionske titule na Otvorenom prvenstvu Australije.

"Najiskrenije Vam čestitam još jednu veliku pobjedu i osvajanje šeste grend slem titule. Želim Vam puno uspjeha i pobjeda u nastavku karijere", navedeno je u čestitki predsjednika RS.

Čestitkama najboljem teniseru svijeta pridružio se i predsjednik Teniskog saveza Republike Srpske Draško Milinović.

Đokovićevi rezultati na grend slemovima

Godina                  Australijen open     Rolan Garos          Vimbldon     US open

2005            .         1. kolo                   2. kolo                           3. kolo        3 kolo

2006.                   1. kolo                     četvrtfinale                    4. kolo         3. kolo

2007.                     4. kolo                   polufinale                   polufinale     finale

2008            .         titula                      polufinale                2. kolo            polufinale

2009.                   četvrtfinale             3. kolo                      četvrtfinale   polufinale

2010.                   četvrtfinale             četvrtfinale              polufinale     finale

2011.                   titula                      polufinale                titula                titula

2012.                   titula                        finale                       polufinale       finale

2013.                   titula                      -                                      -                         -

 

Divac u loži

Osim članova tima, u loži Novaka Đokovića bio je i Vlade Divac, legendarni košarkaš i predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije. Meč je gledala i teniserka Viktorija Azarenka, koja je dan ranije trijumfovala u Melburnu.

Meč u brojkama

220

minuta trajao je meč između Đokovića i Mareja

8

asova imao je Đoković, a Marej sedam

63

odsto prvih servisa ubacio je Đoković, a Marej 60

75

odsto poena osvojio je Đoković nakon prvog servisa, a Marej 81

85

odsto poena osvojio je Đoković na mreži, a Marej 60

47

vinera imao je Đoković, a Marej 29

61

neforsiranu grešku imao je Đoković, a Marej 46

139

poena osvojio je Đoković, a Marej 126

209

km/h bio je najbrži Đokovićev servis, a Marejev 211

 

Čestitke na Twiteru

- Čestitam Novaku na osvajanju titule. Kakav impresivan niz.

Viktorija Azarenka

 

- Bravo, Nole!

Ivo Karlović

 

- Čestitke Novaku, nevjerovatan igrač i dostignuće. Tri Australijen opena u nizu.

Džejmi Marej

 

- Čestitam Novaku. Nevjerovatan sportista, savršen džentlmen.

Džudi Marej

 

- Nesrećni Endi Marej, Nole je mašina.

Rio Ferdinand

 

- Bravo Noleeeeee, care!

Andrea Petković

Hvalospjevi svjetskih medija

Ni nakon osvajanja titule u Melburnu nisu izostali hvalospjevi vodećih svjetskih medija. Španska "Marca" uz fotografiju Đokovića, koji sa tri podignuta prsta slavi het-trik, u naslovu ističe: "Kralj kao antipod".

"Prvi teniser svijeta otvorio je sezonu na grandiozan način. Ponovo je postao šampion Melburna, a ovo je njegov šesti grend slem trofej, treći u nizu. Ispisao je nove stranice istorije "bijelog sporta", piše "Marca", dok je "As" naveo da je Srbin napravio uspjeh bez presedana, kao i da je njegova fizička superiornost presudila trećem teniseru svijeta.

Britanski "Sun" nije imao milosti prema Mareju:

"Marej je insistirao na tome da će finalni meč sa Novakom biti bolan. Tako je i bilo. Bolno za Mareja, bolno za gledanje, bolno za navijače u Britaniji. Đoković je zasluženo stigao do velikog uspeha, jer je više rizikovao."

Eurosport piše da je Novak izdržao napade Mareja i postao prvi čovek u open eri sa tri vezane titule u Melburnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije