Tenis

Đoković protiv Federera za prestiž

Đoković protiv Federera za prestiž
Đoković protiv Federera za prestiž

LONDON - U jeku "izborne kampanje" za mjesto najboljeg u istoriji, glavni protivkandidat Rodžera Federera večeras bi mogao da iznese novi, važan argument u svoju korist.

Ukoliko savlada Švajcarca u drugom kolu grupe "Sten Smit" završnog mastersa u Londonu (21 sat), Novak Đoković će prvi put povesti u međusobnom skoru.

Tu priliku je ispustio ovog ljeta u finalu Sinsinatija, a "mrtva trka" nastavljena je poslije borbe za trofej US opena, kada je srpski teniser izjednačio na trenutnih 21:21 (ne računa se predaja Federera bez borbe u prošlom finalu Londona).

Prvi od 42 susreta odigran je u uvodnoj rundi Monte Karla 2006. Tadašnji svjetski broj jedan Federer namučio se protiv igrača koji još nije imao nijednu ATP titulu (6:3, 2:6, 6:3). I narednih devet duela, ne računajući jedan koji je Novak predao, igrani su u tri seta, ali ni tada se nije slutilo da će rivalstvo postati čista poezija "bijelog sporta". Mahom zbog brojnih pobjeda Federera, koji je poslije polufinala završnog mastersa 2010. poveo sa 13:6.

"Te 2010. sam razmišljao da prekinem karijeru. Posle osvajanja prvog grend slema 2008. prošao sam kroz mnogo uspona i padova, imao sam mnogo nedoumica i teških trenutaka. Srećom, bio sam okružen ljudima koji su mi pomogli da izađem iz krize", osvrnuo se Đoković u Londonu na težak put ka vrhu.

Ali, 2011. se sve preokrenulo i Federer je shvatio da više neće imati problema samo sa Rafaelom Nadalom. Đoković nije topio samo njegovu prednost u međusobnim duelima, već i po broju grend slemova. Od 2011. uzeo je samo jedan, a Novak - čak 9, pa se bilans u najznačajnijim trofejima drastično izmijenio 17:10!

"Mislim da u ovom trenutku ipak nisam toliko daleko od njega", hrabri sebe Federer, jedini koji je najboljeg tenisera planete u njegovoj najuspješnijoj sezoni dobio dva puta. "Ne mislim da je meč u grupi ključan. Čudno je, jer se odavno nismo sastali u ovako ranoj fazi nekog turnira. Biće zanimljivo."

Može li drugačije kad igraju njih dvojica?

Đoković - Federer 21:21

  • Grend slem mečevi 8:6
  • Završni turniri 2:1
  • Mastersi 9:9
  • Serija 500 2:4
  • Dejvis kup 0:1
  • Šljaka 4:4
  • Tvrda podloga 15:16
  • Trava 2:1
  • Finala 10:6

(NN/Večernje novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije