Tenis

Džumhur bilježi sve bolje rezultate: Vrhunski tenis nadohvat ruke

Džumhur bilježi sve bolje rezultate: Vrhunski tenis nadohvat ruke
Džumhur bilježi sve bolje rezultate: Vrhunski tenis nadohvat ruke

Bh. teniser Damir Džumhur igra sve bolje, osvaja turnire, a smatra da je sve bliže nivou tenisa koji igraju top 50 igrači svijeta. Skokom na 105. mjesto ATP liste došao je i na korak do glavnog turnira US opena.

Do prethodna dva grend slema, Australijen openu i Rolan Garosu, igrao je kvalifikacije.

"Čekam listu za US open, pa ću vidjeti da li ulazim direktno u turnir ili ću morati sačekati nekoliko otkaza, ali ako uđem direktno puno će mi značiti jer ću moći mirno da se posvetim pripremama", istakao je nekada treći junior svijeta, koji sa tri osvojena čelendžera u 2014. počinje da opravdava tvrdnje da je pred njim uspješna karijera i da kao dvadesetdvogodišnjak kuca na vrata top 100 tenisera, gdje je prosjek godina oko 28.

Ovaj Sarajlija je od jula 2013. skočio 145 mjesta na ATP listi.

"Prošle sam godine došao blizu top 200, zatim zamalo ispao iz 300, ali od tada igram dobro i napredujem na listi. Put nije lagan, svi igrači igraju na visokom nivou, svi 'grizu' i žele da budu broj jedan, što je normalno. Relativno zadovoljan renkingom, ali želim još, znam da mogu. Ove godine sam igrao sa tri top 50 igrača i osjećam da mi je taj nivo tenisa nadohvat ruke, bitno je predano nastaviti s radom", istakao je najbolji teniser BiH.

On do kraja godine brani 121 bod, tako da ima dosta prostora za napredak na listi. Osamdeset bodova je osvojio u nedjelju kada je u finalu čelendžera u San Benedeto del Trontu pobijedio Andreasa Hajder-Maurera sa 6:3, 6:3.

"Bio sam agresivniji od Andreasa i natjerao sam ga da igra skoro cijeli meč iz odbrane, dobro sam servirao i reternirao. Odigrao sam jedan od boljih turnira. Mečevi su igrani veoma kasno, čak u doba kada, inače, spavam (smijeh). Ali, turnir je fenomenalno organizovan, a s obzirom na veliki broj turista posjeta je bila ogromna, nekad je bilo i tri hiljade gledalaca na mečevima, što me dodatno motiviralo", rekao je Džumhur.

Iz Italije je otišao u Poljsku. Ali, umor je učinio svoje i juče je izgubio u prvom kolu čelendžera u Poznanju od Argentinca Martina Alunda 4:6, 6:7 (2).

"Do kraja godine ću igrati nekoliko ATP turnira, a težište će biti na US openu. Kasnije, vjerovatno, slijedi turneja čelendžera u Južnoj Americi ili, u zavisnosti od renkinga, azijska ATP turneja. Dejvis kup meču BiH protiv Litvanije u septrembru ću se maksimalno posvetiti, jer to je velika prilika da

Sponzori

Džumhuru uspjeh na teniskom terenu donosi i sponzore.

"Od 1. jula produžio sam ugovor sa 'BH Telecomom' sa trajanjem do kraja godine, ali s dobrim igrama kakve pružam u posljednje vrijeme, vjerujem da ću uspjeti privući još neke sponzore do kraja godine", rekao je Džumhur.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije