Tenis

Igor Šarić: Kod Đokovića cijenim fajterski mentalitet

Igor Šarić: Kod Đokovića cijenim fajterski mentalitet
Igor Šarić: Kod Đokovića cijenim fajterski mentalitet

Igor Šarić, nekada sedmi junior svijeta i Dejvis kup reprezentativac, a sada teniski trener koji je radio ili radi sa asovima kao što su Dinara Safina i Ivo Kralović, ističe da u tenisu nema garancije za uspjeh, te da su najbolji igrači svijeta Novak Đoković i Rafael Nadal.

"Kao što i rang-lista kaže, Đoković i Nadal su sada najbolji. Kod Đokovića cijenim borbenost, fajterski mentalitet. Cijenim ga kao igrača. On u najtežim trenucima odigra najbolje", rekao je Šarić, koji je nakon petnaestogodišnje igračke karijere i školovanja 2000. godine ušao u trenerske vode.

Bio je nekoliko mjeseci pomoćni i kondicioni trener Ruskinje Dinare Safine, tada prve teniserke svijeta, u nekoliko navrata je radio sa Ivom Karlovićem, jednim od najboljih hrvatskih tenisera, ali i sa Ivom Majoli, Rokom Karanušićem, Željkom Krajanom, Antoniom Veićem....

NN: Šta je najvažnije za uspjeh?

ŠARIĆ: Mnogo faktora je bitno, a među najbitnijima su talenat, okolina i trud. Treba se mnogo stvari poklopiti da bi se uspjelo. Ali, pitanje je šta neko pod terminom uspjeh podrazumijeva. Da li je uspjeh razvijati se kao osoba, dospjeti na određeno mjesto na rang-listi ili postati profesionalanac? Što se tiče rezultata, potrebno je puno odricanja, ali problem je što nemate garanciju da ćete uspjeti. To je sport u kojem možete puno ulagati, trenirati, ali to ne znači da ćete uspjeti.

NN: Koliko roditelji prave greške pritiscima i prevelikim očekivanjima od mladih tenisera?

ŠARIĆ: Generalno se može reći da prave greške, ali ne bih volio generalizirati stvari, jer ima odličnih roditelja, koji služe kao podrška. Ali, tenis je takav sport koji traži ulaganja i vrlo je teško roditelju da shvati da ulaganje u trenere i trud igrača ne mora značiti uspjeh. Naravno, veće su šanse za uspjeh uz veća ulaganja. Ali, garancije nema.

NN: Koliko je igračima do početka profesionalne karijere potrebno novca?

ŠARIĆ: Napravljene su procjene po kojima vrhunskom junioru, od 17 ili 18 godina, treba i do 100.000 eura godišnje. On cijele godine ide na turnire, mora da ima trenera koji će ga stalno pratiti, a na turnirima koje igra ne zarađuje.

NN: S kim ste imali najbolju saradnju tokom trenerske karijere?

ŠARIĆ: Bio sam u timu Dinare Safine kada je bila najbolja teniserka na svijetu. To mi je bilo najupečatljivije iskustvo do sada. Sa njom je bilo lako raditi. Odlična je kao osoba, bila je veliki radnik, bila je disciplinirana i zato je došla do broja jedan. Imala je povjerenje u ljude oko sebe, ali i pobjednički mentalitet.

NN: S kim sada radite?

ŠARIĆ: Imam dvoje mladih reprezentativaca Hrvatske Martinu Bašić i Tomislava Podvinskog, a surađivao sam sa Ivom Karlovićem zadnja dva tjedna od kada se vratio iz SAD u Hrvatsku.

NN: Ko će vladati svjetskim tenisom naredne tri-četiri godine?

ŠARIĆ: Đoković i Nadal mogu trajati još tri-četiri godine. Mislim da je karijera Rodžera Federera na zalasku, ali ne treba ga otpisati. Tu je nekoliko mlađih igrača, kao što je Grigor Dimitrov, koji ima dobre rezultate. Sve je manje mlađih koji dolaze u vrh s obzirom na to da se tenis dosta promijenio. Danas do izražaja više dolaze fizičke pripreme i sve je manje juniora koji brzo uspiju.

NN: Da li je današnji tenis postao previše biznis?

ŠARIĆ: Teško pitanje. Sigurno jeste, ali kada gledate općenito, sport je biznis. Mislim da tenis ne zaostaje za trendom u svijetu. Koliko je to dobro, to je tema za raspravu.

"Sve je moguće"

Šarić je proteklog vikenda na Teniskoj konferenciji Teniskog saveza Republike Srpske u Banjaluci promovisao knjigu "Sve je moguće", za koju kaže da nije namijenjena samo teniserima.

"Knjigu su čitali ne samo tenisači, već i drugi sportaši, čak i operna pjevačica, koja je rekla da može dosta naučiti iz knjige. Jedan prijatelj je rekao da je to self-help knjiga. Ne piše o forhendu i bekhendu, već o stavovima kako se ponašati i razmišljati na terenu i kako ispuniti svoj potencijal. Uvijek treba pozitivno razmišljati. Moja filozofija je da se sve dešava s razlogom i da smo tu da naučimo. Lekcije se ponavljaju dok ne naučimo. Ako ih ne naučimo iz prve, onda postaju sve teže.

  • 7. mjesto Šarić je zauzimao na juniorskoj ITF rang-listi 1985. godine
  • 1987. godine na Univerzijadi u Zagrebu osvojio srebrnu medalju
  • 15 godina je trajala takmičarska karijera Igora Šarića
  • 1997. godine je diplomirao sam na Višoj trenerskoj školi na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu sa temom "Psihološka priprema tenisača"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije