Tenis

Lopez apsolviran, na redu Pospišil

Lopez apsolviran,  na redu Pospišil
Lopez apsolviran, na redu Pospišil

Prvi teniser svijeta Novak Đoković krenuo je uspješno u odbranu titule na ATP turniru u Pekingu. Za 64 minuta je savladao Giljerma Garsiju Lopeza i izborio duel s Vasekom Pospišilom u drugom kolu.

Nole (prvi nosilac) je juče pobijedio Španca rezultatom 6:2, 6:1 u meču u kojem je imao oscilacija. U prvom setu je imao problema sa servisom, Garsija Lopez je napravio dva brejka, ali drugi set je odigrao znatno bolje. Imao je tokom susreta više direktnih poena od rivala (15-4), više neiznuđenih grešaka (17-11), manje dvostrukih servis grešaka (1-3), te je upisao 20. pobjedu u isto toliko mečeva u Pekingu.

"Nisam potcenio protivnika na startu. Želeo sam da izađem na teren i da diktiram igru. Mislim da sam to dobro uradio. Bio je malo spor početak i za njega i za mene. Gubili smo servise. Trebalo mi je vremena da uđem u ritam, ali generalno je bilo dobro. Ne mogu da se žalim na svoj nastup", rekao je Đoković.

Novinare je zanimalo i odakle pronalazi motivaciju da igra u Kini.

"Volim da se takmičim i igram, pogotovo na sjajnim turnirima kao što je ovaj. Ljudi u Kini su divni, osećam se kao kod kuće i to me motiviše. Ovo je deo sezone kada su grend slemovi završeni i većina igrača je pomalo iscrpljena. Ipak, borim se za prvo mesto i svaki turnir je važan", dodao je srpski teniser.

On je govorio i o prijatelju Viktoru Troickom, koji se nedavno vratio na teren poslije suspenzije, jer je na doping testu dao uzorak krvi dan kasnije nego što je trebalo. Nije se osjećao dobro i doktorica mu je dozvolila da naknadno da uzorak, međutim, to je bilo protivno pravilima.

"Ponosan sam na njega. Počeo je od nule i morao je da igra i kvalifikacije na čelendžerima. Kvalitet je tu, bio je blizu top 10 i može još godinama da igra na vrhunskom nivou. Sve kroz šta je prošao je podneo veoma dobro, već je na 152. poziciji, pobedio je igrače poput Davida Ferera i Mihaila Južnjija, što je impresivno", naglasio je Đoković.

Predstavnici medija su ga pitali i šta misli o tome što drugi igrači nisu podržali Troickog tokom suspenzije.

"Ne možete da krivite igrače, jer nisu svi bliski s Viktorom kao ja. Poznajem ga od osme-devete godine i on je, pored Nenada Zimonjića i Janka Tipsarevića, jedan od mojih najboljih prijatelja u tenisu. Znam koliko je patio zbog situacije sa dopingom, ali ne želim da otvaram tu temu ponovo. Osetio sam odgovornosst da mu pomognem i nadam se da će uskoro ući u top 100", zaključio je Đoković.

Troicki je u Pekingu elimisao Južnjija i igraće sa Čehom Tomašom Berdihom (3) u drugom kolu. Đoković i Pospišil će na teren sutra, a Nole će igrati za drugu pobjedu u međusobnim duelima. Prošle godine je u Dejvis kupu slavio sa 6:2, 6:0, 6:4.

Pobjednički povratak nakon tromjesečne pauze zbog povrede imao je Španac Rafael Nadal (2). Sa 6:4, 6:0 je savladao Francuza Rišara Gaskea i u drugom kolu će igrati s Peterom Gojovčikom, kvalifikantom iz Njemačke, koji je pobijedio Hrvata Ivu Karlovića sa 6:4, 2:6, 7:5. Karlović je u trećem setu pri vođstvu 5:2 imao tri vezane brejk lopte, ali to nije bilo dovoljno za miran finiš.

Srpkinja Ana Ivanović se plasirala u osminu finala WTA turnira u Pekingu, gdje je savladala Švajcarkinju Rominu Oprandi sa 6:4, 6:2. Za mjesto u četvrtfinalu boriće se s Njemicom Sabinom Lisicki. U drugom kolu zaustavljena je Poljakinja Agnješka Radvanska, koja je bila peti nosilac u Pekingu. Nju je sa 6:4, 6:4 pobijedila Italijanka Roberta Vinči, koja će igrati s Ruskinjom Ekatarinom Makarovom (12).

Teniseri

Rezultati 1. kola: Tomaš Berdih (Češ, 3) - Felisijano Lopez (Špa) 6:1, 6:2, Džon Izner (SAD, 8) - Santijago Hiraldo (Kol) 6:1, 6:3, Pablo Anduhar (Špa) - Žilijen Beneto (Fra) 6:4, 6:1, Tomi Robredo (Špa) - Andreas Sepi (Ita) 3:6, 7:6 (4), 6:2.

Teniserke  

Rezultati 2. kola: Lusi Safarova (Češ, 13) - Mona Bartel (Njem) 6:3, 6:3, Simona Halep (Rum, 2) - Lin Žu (Kin) 7:5, 6:4, Andrea Petković (Njem, 15) - Medison Kiz (SAD) 6:2, 6:3, Marija Šarapova (Rus, 4) - Elina Svitolina (Ukr) 6:2, 6:2, Svetlana Kuznjecova (Rus) - Kurumi Nara (Jap) 6:3, 6:1, Angelik Kerber (Njem, 7) - Zarina Dijas (Kaz) 6:3, 6:1, Ekatarina Makarova (Rus, 12) - Polona Hercog (Slo) 7:5, 6:0, Sabine Lisicki (Njem) - Eženi Bušar (Kan, 8) 6:2, 6:4, Karla Suarez-Navaro (Špa) - Flavija Peneta (Ita, 14) 6:1, 3:6, 6:2, Venus Vilijams (SAD, 16) - Karolin Garsija (Fra) 6:4, 6:3.

Beba  

Novak Đoković ni ovog puta nije prošao bez pitanja o bebi, koju uskoro na svijet treba da donese supruga Jelena.

"Očekujemo da će Jelena da se porodi u narednih mesec dana. Što se posla tiče, igraću u Šangaju, imam u rasporedu Pariz i London i ništa se nije promenilo na tom planu", rekao je Đoković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije