Tenis

Marijuš Ćopil: Nudili su mi 30.000 E da izgubim set

Marijuš Ćopil: Nudili su mi 30.000 E da izgubim set
Marijuš Ćopil: Nudili su mi 30.000 E da izgubim set

Rumunski teniser Marijuš Ćopil otkrio je da je dobio ponudu da za 30.000 evra namjesti meč u Majamiju, ali da je to prijavio.

"Mislim da treba doživotno suspendovati one koji su uhvaćeni u namještanju. Oni su kukavice koje ne poštuju sport. Dobio sam ponudu u Majamiju da namjestim meč. Neko me je kontaktirao na Facebooku i ponudio 30.000 evra samo da izgubim set", rekao je Ćopil u intervjuu za rumunski portal Sportnews.ro i dodao:

"Odmah sam to prijavio nadležnima. U nevolji si ako ne prijaviš, a sazna se da te je neko kontaktirao. Morao sam da izbrišem profil na Facebooku i svi koji sada postoje su lažni. Obrisao sam ga jer sam dobijao ružne poruke, mnogo uvreda, čak i jednu prijetnju smrću."

Ćopil, koji igra uglavnom čelendžere i nikada nije bio u top 100 na ATP rang-listi, sada je 172. teniser svijeta. Rumun je rekao da je za to što nema bolje rezultate dijelom kriva i finansijska situacija. Smatra da je Rumunska teniska asocijacija morala njemu, ali i drugim igračima iz te zemlje, mnogo više da pomogne.

"Ne možemo da se poredimo s Njemačkom ili Francuskom, ali ako 11 ili 12 igrača ima na raspolaganju jedan teren, kako trenirati ako smo svi u isto vrijeme u Rumuniji", rekao je Čopil i naglasio:

"Daću vam primjer. Godine 2009. igrao sam polufinale turnira u Kremoni sa Bernardom Tomićem, koji je tada bio 170. na svijetu. Ja sam bio oko 200. mjesta. Znate li koliko je ljudi imao sa sobom? Šest. Ja sam bio samo s kondicionim trenerom. U tome je razlika. Tomić mi je rekao da je dobio kreditnu karticu od Teniske asocijacije Australije i da je već tada potrošio oko milion i po dolara. Osim toga, još kao junior potpisao je ugovor s kompanijom "Nike". Da je bio između 50. i 100. mjesta na svijetu, dobijao bi 300.000 evra godišnje, a duplo više ako uđe u top 50. Sa druge strane, ja dobijam 15.000 dolara od mog sponzora i moram 20 odsto da dajem menadžeru. To sve govori."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije