Tenis

Neslavan rekord Ane Ivanović

Neslavan rekord Ane Ivanović
Neslavan rekord Ane Ivanović

Ana Ivanović je najbolje rangirana teniserka koja je u posljednjih 12 godina ispala u prvom kolu Australijen opena.

Ivanovićeva je izgubila od malo poznate Čehinje Lucije Hradecke, 142. igračice svijeta, koja je trijumfovala rezultatom 1:6, 6:3, 6:2.

Srpkinja je trenutno peta na svijetu, a bolje rangirana od nje bila je Dženifer Kaprijati, kada je 2003. godine takmičenje u Melburnu završila u prvom kolu. Kaprijatijeva je tada bila treća na WTA listi.

"Veoma sam razočarana, ovo je možda najgora stvar koja je mogla da mi se dogodi. Ipak, početak je godine, moram da sednem i poradim na nekim stvarima. Možda promenim pristup ovakvoj vrsti događaja i ustanovim šta mi nedostaje", rekla je nakon neslavnog rekorda srpska teniserka i dodala da nikako nije mogla da pronađe pravi ritam:

"Igrala sam dobro na početku, ali sam u nastavku bila ispod nivoa. U Brizbejnu je sve funkcionisalo dobro, posebno servis. Danas nije radio."

U konkurenciji žena više nosilaca doživjelo je poraz na startu, a među njima je najveće iznenađenje, osim eliminacije Ivanovićeve, bilo ispadanje Njemica Angelike Kerber i Sabine Lisicki, Španjolke Karle Suarez Navaro, Ruskinje Svetlane Kuznjecova, Čehinje Lusi Safarove... Rumunka Irina Begu bila je bolja od Kerberove 6:4, 0:6, 6:1, Francuskinja Kristina Mladenović iznenadila je Sabine Lisicki rezultatom 4:6, 6:4, 6:2, dok je njena sunarodnica Karolina Garsija bila bolja od Kuznjecove - 6:4, 6:2. Kazahstanka Jaroslava Švedova pobijedila je Safarovu - 6:4, 2:6, 8:6.

U konkurenciji tenisera nije bilo većih iznenađenja. Srbin Viktor Troicki uspješno je startovao u Melburnu, savladavši Čeha Jiržija Veselog rezultatom 6:3, 3:6, 6:2, 6:3. Troicki je poslije osvojene titule u Sidneju nastavio sa dobrim igrama i potvrdio da se nalazi u odličnoj formi. Njegov protivnik u borbi za plasman u treće kolo biće Argentinac Leonardo Majer, koji je bio bolji od Australijanca Džona Milmana - 6:3, 6:3, 6:2. Majer je trenutno 26. teniser na svijetu i do sada se nije sastajao sa Troickim. Favoriti ovogodišnjeg Otvorenog prvenstva Australije Rodžer Federer, Endi Mari i Rafael Nadal lako su izborili plasman u drugo kolo. Federer je impresivnom igrom prošao dalje pobijedivši Lu Jen Hsuna iz Tajvana rezultatom 6:4, 6:2, 7:5, Mari je uz malo više agažmana savladao Indijca Jukija Bambrija 6:3, 6:4, 7:6 (3), dok je Nadal prosto pregazio Rusa Mihaila Južnog savladavši ga rezultatom 6:3, 6:2, 6:2.

"Druga polovina prošle godine bila je vrlo teška za mene i psihički i fizički. Zato sam emotivno proživio povratak na teren. Prvi susret je bio, takođe, veoma psihički težak. Nadam se da će mi pobjeda u ovom susretu dati više samopouzdanja u narednoj rundi takmičenja", rekao je Nadal.

Španac je nastupio u roze majici, bijelom šorcu sa takođe roze linijom, uz dodatak znojnica fluorescentne boje, pa je dobio novi nadimak u Melburnu - Ružičasti Reflektor.

"Jednostavno volim jarke boje. Australija je srećna zemlja, sportska zemlja. Ovdje mi ljudi donose pozitivnu energiju, tako da je ovo pravo mjesto za nošenje ovakve kombinacije", rekao je uz osmijeh Španac, koji u svojoj vitrini ima 14 titula sa grend slemova.

Li Na trudna

Nedavno penzionisana kineska teniserka Li Na, koja je najbolji plasman u karijeri imala u februaru prošle godine (druga pozicija na WTA listi), otkrila je prvog dana Otvorenog prvenstva Australije da sa svojim mužem Điang Šanom čeka prvo dijete.

"Điang i ja smo jako srećni što ćemo postati roditelji. Termin je ovog ljeta, a moj muž je odradio dobar posao, as udarac", uz smjeh je objavila Kineskinja na centralnom terenu u Melburnu.

Ona je od 1999. godine u profesionalnom tenisu osvojila devet WTA titula i zabilježila 503 pobjede u singlu. Penzionisala se u septembru prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije