Tenis

Niko kao Nole

Niko kao Nole
Niko kao Nole

Srbin Novak Đoković pomjera granice. Povećao je razliku u odnosu na Rodžera Federera na 5.460 bodova, što je najveći razmak između prvog i drugog tenisera svijeta u istoriji.

Uradio je Nole ono što nije pošlo za rukom ni Federeru, koji je rekordne 302 sedmice bio na vrhu ATP rang-liste, ni Pitu Samprasu, Ivanu Lendlu, Džimiju Konorsu, Džonu Mekinrou... i mnogim drugim legendama bijelog sporta.

Đoković je osvajanjem titule na mastersu u Monte Karlu bodovni saldo povećao za 640 poena i sada uz njegovo ime na ATP listi stoji brojka 13.845. Za razliku od Noleta, koji je u Monaku napravio bolji rezultat nego 2014. godine, Federer nije uspio da odbrani prošlogodišnje finale, pa je izgubio bodove. Sada ih ima 8.385, odnosno 510 manje nego što je imao uoči velikog turnira.

Interesantno je da srpski as, koji 143. sedmicu provodi kao prvi igrač svijeta, ima 25 bodova više od dvojice velikih rivala zajedno, Švajcarca Federera i Španca Rafaela Nadala, koji je napredovao za jedno mjesto i sada je ponovo četvrti. Ispred njega je Britanac Endi Mari.

Prije nego što se upisao u istoriju kada je riječ o razlici na ATP listi, Nole je postao prvi teniser koji je osvojio prva tri mastersa u sezoni. Nakon Indijan Velsa i Majamija, u nedjelju je u finalu turnira u Monte Karlu savladao Tomaša Berdiha (7:5, 4:6, 6:3).

"Meč sam dobio srcem i borbom. Nisam igrao na nivou na kojem sam bio tokom cele nedelje i kako sam želeo da igram, ali treba odati i priznanje Tomašu jer je bio agresivan", izjavio je Đoković.

I pored velikih uspjeha, Đoković čvrsto stoji na zemlji i zna šta je najvažnije da bi ostao na vrhu.

"Na terenu je potrebno imati čist um, ne može se u tim trenucima misliti o dostignućima. Zahvalan sam na svemu što imam", rekao je srpski teniser.

On će malo odmoriti od takmičarskog tenisa i pripremiti se za nove izazove, masterse u Madridu i Rimu, koji počinju 3. maja, odnosno 10. maja. U Španiji će Nole samo osvajati bodove, jer prošle godine nije igrao zbog povrede zgloba desne ruke, dok će u Italiji braniti titulu i 1.000 bodova.

"Trenutno mi je potrebno da se odmorim i da se oporavim. Odigrao sam mnogo mečeva ove godine i treba mi pauza. Sledi najvažniji deo sezone na šljaci - Madrid, Rim i Rolan Garos, nastaviću u istom ritmu. Iskreno, ne razmišljam o tome koliko dugo ću moći da izdržim ili koliko će trajati ova serija. Srećom, imao sam sličnu situaciju 2011. kada sam pobedio u 40 mečeva zaredom", rekao je Đoković, koji je ove godine zabilježio 30 pobjeda i dva poraza, te osvojio četiri titule.

U karijeri ih ima 52, od toga su 23 sa masters turnira.

"Zdrav sam i pun samopouzdanja. Sve ide u pravom smeru. Samo mi je potrebno malo slobodnog vremena, što je jednako važno kao i posao koji radim na terenu", rekao je Đoković.

Rekao je da se ponekad na terenu osjeća bolje nego prije četiri godine, kada je, takođe, imao vrhunske rezultate.

 "Uživam u tenisu, ali i u tome da budem otac. To je dobra kombinacija. Ispunjen sam, zadovoljan i srećan. Sve sada ima više smisla", istakao je Đoković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije