Tenis

Nole i Serena bez premca

Nole i Serena bez premca
Nole i Serena bez premca

Novak Đoković, Rodžer Federer i Serena Vilijams obilježili su tenisku 2014. godinu, a najviše razloga za radost imali su Nole i Serena, koji su godinu završili kao najbolji.

Iza najboljeg srpskog tenisera Novaka Đokovića je 69 mečeva, 61 pobjeda, te sedam titula - ATP finale, masters u Parizu, turnir u Pekingu, Vimbldon, mastersi u Rimu, Majamiju i Indijan Velsu, a kruna sezone je ostanak na prvoj poziciji ATP rang-liste, koju je ozbiljno ugrožavao Federer. Švajcarac je, takođe, imao odličnu sezonu. Upisao je 73 pobjede i 12 poraza, osvojio je pet ATP titula, igrao je odličan tenis, borio se do posljednjeg turnira da ponovo dođe na prvo mjesto, ali Đoković je u finišu sezone bio najbolji i na ATP finalu u Londonu potvrdio da je trenutno bez premca na teniskom terenu. Za Federera sezona nije završena u Londonu, jer je protekli vikend s reprezentacijom Švajcarske osvojio Dejvis kup. Upravo se zahvaljujući tom uspjehu približio Đokoviću za 225 bodova i razlika između njih sada iznosi 1.585 bodova. Srpskom teniseru je oduzeto 150 bodova, koliko je osvojio prošle godine u finalu Dejvis kupa, a Federer je dobio 75 za osvajanje titule.

Osim Đokovića i Federera, kao i njihovih duela koji će se dugo pamtiti, proteklu sezonu obilježio je Belgijanac David Gofan, koji se na teren vratio nakon teške povrede zgloba lijeve ruke i skočio sa 110. na 22. mjesto ATP liste. Ne smijemo zaboraviti ni Hrvata Marina Čilića, koji je ove godine osvojio svoju prvu grend slem titulu - US open, kao ni njegovog sunarodnika Bornu Ćorića, koji je zabilježio nekoliko odličnih rezultata i pobjeda, među kojima je ona nad Rafaelom Nadalom.

Kao Đoković, i Vilijamsova je osvojila sedam titula. Amerikanka je bila dominantna u 2014, u kojoj je i proglašena za najbolju teniserku, a veoma dobro je igrala Srpkinja Ana Ivanović. Osvajačica četiri titule je sezonu završila kao peta igračica svijeta i s optimizmom ulazi u 2015. Godinu na izmaku obilježilo je i povlačenje iz tenisa osvajačice ovogodišnjeg Australijen opena Kineskinje Na Li zbog povrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije